Едно от най-страшните китайски оръжия е в действие след активността на САЩ в Азия

Ченгду J-20 - модерните китайски изтребители от пето поколение, официално са влезли на въоръжение в редиците на ВВС на азиатския гигант, предаде агенция "Синхуа".

"Тези напреднали изтребители официално са влезли на служба", заяви китайското министерство на отбраната в четвъртък. J-20 е боен самолет със среден и голям обсег на действие, който направи своя първи полет през 2011 г. и се появи пред обществеността в края на 2016 г.

Тъй като САЩ разгръщат своите изтребители пето поколение F-22 и F-35 в Япония и Южна Корея, "необходимо е Китай да представи своя военно технологичен напредък възможно най-скоро", заяви Китайската народна освободителна армия по-рано.

Според експерти, J-20 е пряк съперник на F-22 и F-35. В допълнение, китайската изтребителна авиация е била обект на многократни протести от Вашингтон, поради ясната прилика на дизайна с американските изтребители, вероятно разработка въз основа на откраднати технологии.

Петото поколение азиатски изтребители имат максимална скорост от 2100 километра в час, около 120 километра по-малко от своите северноамерикански съперници. Китайските дизайнери обаче твърдят, че J-20 има по-голяма автономия и по-голям капацитет за гориво и въоръжение, отколкото F-22 и F-35. Също така много от детайлите на този китайски изтребител остават тайна.

Станете почитател на Класа