Гюнтер Грас: човекът-динамит

Ще го запомним не само със забележителния му литературен талант, но и със застъпничеството му за слабите и беззащитните. Навършиха се 90 години от рождението на Гюнтер Грас - писателя, който неведнъж взриви Германия.

 

 

 

 

 

„Динамит при динамит отива" - така реагира един консервативен германски политик, когато Гюнтер Грас получи Нобеловата награда за литература. Защото Грас открай време наистина умееше да взривява обществения дебат в Германия. Той беше представител на една заглъхваща традиция: традицията на политическата литература.

 

Единствената му тема: Доброто и Злото

 

Когато излиза първият му роман "Тенекиеният барабан", станал междувременно легендарен, Гюнтер Грас едва ли съзнателно мечтае за кариерата на национален литературен "синоптик", който поема риска да се занимава дори с най-смразяващите факти от германския обществен климат. Забележителният му литературен талант едва ли може да намери по-подходящо време и място от следвоенна Германия - една страна, разпъната между дълбоката печал, катарзиса и стремежа да се събуди от националсоциалистическия кошмар. Късметът и закономерността приобщават младия Грас към един от най-висококачествените, динамични и напредничави литературни кръгове в Европа - "Група 47", а оттам насетне съдбата му сякаш е предрешена. И останалите два романа от "Данцигската трилогия" - "Котка и мишка" и "Кучешки години", и по-късните "Месна упойка" или "Срещата в Телгте", са книги, превръщащи най-дълбинните, мрачни, но и възвишени измерения на онова, което за удобство се нарича "национална душа", в дълбока и сугестивна, в игрива и ефирна, в запомняща се за цял живот литература. Така че през следващите десетилетия дори структуралистката и постмодернистката критика с респект оставят без много коментари "баналността" на единствената му тема: Доброто и Злото.

 

Именно невероятният инстинкт на Гюнтер Грас за Доброто и Злото постепенно го превърна не само в литературна, но и в политическа и в крайна сметка в морална инстанция за (западно-) германците. Неговият ангажимент за малцинствата, но и за мнозинството на слабите, бедните и беззащитните, не беше просто някаква лицемерна поза - някогашният каменоделец Гюнтер Грас бе запазил от онова време не само яките си като лопати ръце, но и трезвото здравомислие, рефлекса на някогашното пролетарско хлапе от Данциг, на Оскар Мацерат, който не желае да порасне и да стане част от враждебния, пресметлив свят на богатите и силните. Още преди 17 години, когато източноевропейците еуфорично се надяваха, че животът им бързо ще се подобри, писателят далновидно диагностицира една опасност, която днес е реалност за мнозина. В един наш разговор той каза:

 

„Докъм осемдесетте години капитализмът на Запада беше все пак малко или повече цивилизован, той беше принуден да сключва определени социални договорености, имаше социално пазарно стопанство. Но в началото на 1980-те години, когато на власт дойдоха Маргарет Тачър и Роналд Рейгън, всичко това беше изхвърлено на боклука. Постепенно се наложи един тип капитализъм, който се самонарече неолиберализъм, но всъщност се върна към най-ужасяващите методи на 19 век, към Манчестърския капитализъм. Ето, че сега и Източна Европа се сблъсква с този вид капитализъм, а това е ужасно. Този капитализъм вече няма никаква критична противотежест, той е последната оцеляла идеология, която все по-често се държи като вече загиналите идеологии - със своя собствена догма. Тази идеология казва например: пазарът ще уреди всичко. Твърди го дори в региони, където пазар все още няма.

 

И още нещо: все по-често големи, влиятелни групи по интереси, като петролните концерни например, започват сами да определят цените. Тоест, пазарното стопанство вече не функционира дори в капиталистическата система. Човек понякога има чувството, че се появява някаква нова ирационалност в тази инак претендираща за разум система, а това може да доведе до саморазрушаването и на капиталистическата система. А какво идва след това - никой не знае."

1970 година: Гюнтер Грас (в средата) с германския канцлер Вили Бранд и писателя Хайнрих Бьол

 

1970 година: Гюнтер Грас (в средата) с германския канцлер Вили Бранд и писателя Хайнрих Бьол

 

Един тъмен епизод

 

Ореолът на Гюнтер Грас като политически ангажиран писател силно се нащърби, когато през 2006 година в една своя автобиографична книга той внезапно призна, че през Втората световна война, на 17-годишна възраст, се е записал като доброволец в СС. Всъщност, именно този факт сякаш най-убедително илюстрира трагичната разкъсаност на цяла една страна и на две поколения германци, преживели (а и съучаствали в) престъпленията на нацистите.

 

До края на живота си Грас остана драматично впримчен в германската история, на която по един или друг начин бяха посветени последните му книги. Трябва да му се признае обаче, че до последно остана и здраво стъпил на двата си крака - в самата сърцевина на германското и европейското общество, на дистанция от политиката, която наблюдаваше критично изпод рунтавите си вежди. Защото политиците яздят праволинейното време, а той, както сам го формулира в един наш разговор, пишеше тъкмо срещу изтичащото време.

 

*****

Припомняме Ви и тази фотогалерия:

Гюнтер Грас - една вълнуваща биография

 

default

 

 

Големият пробив

Световна слава донесе на Грас романът му "Тенекиеният барабан" от 1959 година. Книгата се смята за едно от ключовите произведения на следвоенната немскоезична литература. Романът е част от "Данцигската трилогия", посветена на германската вина и на спомените за "Третия Райх". През 1979 година "Тенекиеният барабан" беше филмиран от Фолкер Шльондорф и стана първият германски филм, отличен с "Оскар".

 

default

 

Нобеловата награда

За "Тенекиеният барабан" Грас получи с 40-годишно закъснение Нобелова награда за литература. В аргументацията на Нобеловия комитет се казва, че авторът "рисува в мрачно-гротескни краски забравеното лице на историята". И още: "Романът "Тенекиеният барабан" ще остане сред най-запомнящите се литературни произведения на 20 век".

 

default

 

Дете на Източна Европа

Писателят наистина цял живот добавя щрихи към "забравеното лице на историята". Грас е роден на 16 октомври 1927 година в Данциг, днешния Гданск. Произхожда от бедно семейство, което живее в предградието Лангфур. Като дете помага в църквата по време на литургии, а по-късно става член на "Хитлерюгенд". Първите му стихове излизат тъкмо в списанието на младежката хитлеристка организация.

 

default

 

Доброволец в СС

Гюнтер Грас доброволно се записва във Вермахта, а през 1944 година преминава към "Вафен СС". В края на войната попада в американски плен. За решението си да стане доброволец, през 2006 година той обяснява, че просто е искал да избяга от теснотията вкъщи.

 

default

 

От каменоделец до художник и писател

След войната Гюнтер Грас чиракува като каменоделец, а после са записва като студент по графика и скулптура в Дюселдорф. Живее в Берлин и Париж, прави първи изложби със свои пластики и графики. През целия си живот остава верен на изобразителното изкуство и винаги сам оформя кориците на книгите си.

 

default

 

Грас и легендарната "Група 47"

През 1950-те години Грас се насочва към литературата, а през 1955 година е забелязан от влиятелния литературен кръг "Група 47". "Чували бяхме, че е художник и нещо като скулптор. Мрачен тип някакъв, с каскет" - спомня си известният писател Ханс Вернер Рихтер. Именно на една от сбирките на "Група 47" Грас чете няколко глави от "Тенекиеният барабан". Това е първата стъпка към световната слава.

 

default

 

Политически пристрастия

Грас открай време се ангажира с политиката и активно се застъпва за германо-полското приятелство. През 1960-те години участва в предизборните кампании на социалдемократите във ФРГ, макар че не членува в партията. От 1982 до 1992 година все пак е записан като партиен член, но решава да напусне поради несъгласие с едно решение на социалдемократите. Въпреки това ги поддържа до края на живота си.

 

default

 

Грас и литературните критици

През 1995 година прочутият критик Марсел Райх-Раницки направи на пух и прах романа на Грас "Широко поле" - колажът от корицата на списание "Шпигел" е многозначителен. Книгата е политическа панорама на германската история от 1948 до 1989 година и породи бурен дебат за това дали писателят има право да изопачава историята. На книжния пазар обаче "Широко поле" стана истински бестселър.

 

default

 

Сензационен успех с новела за войната

През 2002 година световната литературна общност отново понесе на ръце Гюнтер Грас. Новелата му "Рачешката", която описва корабокрушението на лайнера "Вилхелм Густлоф" през 1945 година и прокуждането на германците от източните територии, се превърна в истинска сензация. Литературната критика обсипа Грас с похвали за това, че се е захванал с тежката тема и я е поднесъл по такъв увлекателен начин.

 

default

 

Грас в България

"Рачешката" беше издадена в България със съдействието на Дойче Веле, а Александър Андреев (на снимката) преведе още седем негови книги на български и представи Грас пред публиката с няколко големи интервюта. "Тенекиеният барабан" беше преведен от Надежда Фурнаджиева, а късните книги на Гюнтер Грас - от Любомир Илиев. Грас си остава един от най-четените немскоезични автори в България.

 

default

 

Признанието

На български в превод на Любомир Илиев излезе и автобиографията на Грас "Да люспиш лука". През 2006 година тази книга предизвика поредната шумна дискусия в Германия, защото тъкмо в нея Грас признава, че през 1944 година е влязъл във "Вафен СС". В отговор на това признание критиците поставиха под въпрос моралните устои и благонадеждността на писателя.

 

default

 

Скандалът с Израел

В навечерието на 85-ия си рожден ден Грас предизвика нов скандал, публикувайки в "Зюддойче Цайтунг" стихотворението "Нещо, което трябва да се каже" - остра полемика срещу политиката на Израел. Много критици го нападнаха не само заради ниското литературно качество на стихотворението, но и заради политическите му възгледи, граничещи според тях с антисемитизъм. Израел го обяви за персона нон грата.

 

default

 

Силен глас и спорни възгледи

През 2013 година Грас постави подписа си под апела на 562 писатели срещу масовото проследяване. С този апел авторите реагираха срещу практиката на американското правителство и неговите тайни служби. През целия си живот Гюнтер Грас беше ярко профилиран интелектуалец, който както с творбите си, така и със своите публични изяви събираше много овации, но и доста критики.

 

Автор: Й. Цан, А. Андреев

Станете почитател на Класа