Разкриват "неразрешени за публикуване" подробности за стената на Тръмп

Документи, "неоторизирани" за публикуване, разкриват подробности за стената, която правителството на САЩ иска да изгради на своята южна граница.

Вестникът "Тексас Обзървър" е получил достъп до файловете, след като ги е поискал съгласно Закона за свободата на изразяването. Архивите конкретизират плановете, които преследва администрацията на президента Доналд Тръмп, за оградата, която се стреми да отдели американската територия от Мексико. Както и за разходите и то не само паричните.

Според тази публикация е ясно, че изграждането на стената ще засегне собствениците на жилища и дивата природа, както е показано на карта, подготвена от американския армейски инженерен корпус.

Природни резервати като щатският парк Бентсен - Рио Гранде Вали, Националният парк на дивите животни Санта Ана и Национален център на пеперудите, ще бъдат пресичани от сегменти на стената. Някои от тях вече са предприели съдебни производства, за да предотвратят строителството.

Стената се очаква да има бетонна основа, коронована с 5,5 метра стоманена ограда. Частта, пресичаща Санта Ана, може да бъде най-бързо изградена, защото земята вече е собственост на федералното правителство: ще струва 45 милиона долара и може да започне да се изгражда през юли 2019 г.

Миналия месец американското правителство даде зелена светлина за прототипите на стената, след което трябва да реши кой е най-подходящ да спре имиграцията в Съединените щати.

Компаниите, които си оспорват сочния договор, са шест, идващи от щатите Мисисипи, Мериленд, Алабама, Аризона и Тексас. Разходите за прототипите им, всеки с дължина около 35 метра, варират между 300 000 и 500 000 долара. За покриване на 3180-километровата граница ще са необходими повече от 90 000 от тези сегменти.

Може би заради тази цена, миналата седмица кандидатката на Тръмп за министерството на националната сигурност, Кърстен Нилсен, предложи възможността за диверсификация на мерките за граничен контрол чрез използването на дронове. Основната загриженост за нея, е свързана с разходите за стената, съпоставени с реалните ползи от изграждането й.

От друга страна, има регистрирано намаление на нелегалните имигранти в Съединените щати. Според данните, цитирани от La Vanguardia, през фискалната 2016 година е имало 418 816 арести на границата, докато за 2017 - която приключи през септември - едва 287 637.

Станете почитател на Класа