Рохани с три условия за помирение между Иран и Саудитска Арабия

Президентът на Иран, Хасан Рохани, в реч изброи условията за възстановяване на добрите отношения със Саудитска Арабия. Те са по същество три и две от тях са свързани с външната политика.

"Ако Саудитска Арабия, съседната ни държава, престане от утре да бомбардира Йемен, започне да се съпротивлява на Израел и да се опира на собствения си народ, ние не виждаме никакви пречки за подобряване на отношенията с нея", заяви той в иранският парламент.

Според агенцията Mehr, Техеран "ще направи всичко възможно да подкрепи палестинския народ и да защити Свещения град". Рохани се надява, че Риад споделя позицията му по отношение на Йерусалим.

Персийските власти обявиха тази седмица, че е планирано Рохани да посети Турция, където ще участва в извънредна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество относно политическата ситуация, след признаването на Йерусалим като столица на Израел от САЩ.

В сряда иранското външно министерство заяви, че изявлението на Доналд Тръмп в това отношение е в нарушение на резолюциите на ООН относно териториалното разграничаване между държавите Израел и Палестина.

Атаките срещу шиитските милиции в Йемен също са точка на спор между Техеран и Риад, от 2014 г.

Станете почитател на Класа