Исландия въвежда равно заплащане за равен труд

Исландия забрани разликата в заплащане на служителите на базата на пол, етнически произход, сексуалност или националност.

 

Новата разпоредба ще важи за всички частни и държавни фирми, които имат персонал от повече от 25 души.

Исландия е първата държава в света, която въвежда подобна мярка.

 

 

Равно заплащане за равен труд – това е идеята на исландското правителство. Редица проучвания сочат, че работодателите масово плащат различни заплати на еднакво квалифицирани служители. Практиката сочи, че мъжете често взимат повече от жените.

 

Според новата наредба, всички компании с повече от 25 служители ще трябва да получат правителствен сертификат, който да доказва, че спазват правилото за равно заплащане. В случай, че не го спазват, ощетените служители ще имат право на компенсации.

 

Разбира се, квалификацията и образованието на служителите ще останат водещи при определянето на заплащането им и компаниите няма да бъдат задължени да плащат еднакво на всички. Всяка неоснователна форма на дискриминация обаче, ще подлежи на санкции.

 

Борбата за равенство между половете в Исландия започва в средата на 70-те, когато 90% от жените в страната се включват в обща стачка и за ден блокират държавата. В деня на протеста спират работа болници, училища и институции, а домакините отказват да се грижат за децата и прехвърлят този ангажимент на бащите. Протестът дава резултат и постепенно исландките получават все повече права, а през 1980-та в страната е избрана първата жена президент.

Станете почитател на Класа