Ким Чен-ун заповядва да се възстанови комуникационният канал между Кореите

Севернокорейският лидер нареди преговори с Южна Корея чрез специалния комуникационен канал в демилитаризираната зона на Панминчон. Очакваше се да се възстанови комуникацията в 06:30 UTC вчера, за да се обсъди диалога между Кореите.

Според севернокорейски служител, цитиран от Ройтерс, разговорите ще се съсредоточат върху възможността севернокорейските спортисти да участват в Зимните олимпийски игри в Пьончан, които ще започнат в Южна Корея следващия месец.

Изявлението идва ден, след като Южна Корея предложи да проведе разговори на високо равнище със Северна Корея след речта на Ким за Нова година, в която севернокорейският лидер заяви, че е готов да преговаря със Сеул.

Министърът на националното обединение на Република Корея Чо Мьон-гион, посочи, че Сеул решил да предложи на Пхенян да се проведат разговори на високопоставени представители на двете държави, за да се постигне подобрение в двустранните отношения.

Агенция "Йонхап" съобщава, че Ким Чен ун приветства приемането от Сеул на предложението му. От своя страна южнокорейският президентски говорител каза, че Сеул смята, че желанието на Пхенян да възстанови комуникационния канал за диалог между Корея е важна стъпка напред.

Станете почитател на Класа