Горбачов настоява Русия и САЩ да предотвратят разпадането на историческия договор за ядрено разоръжаване

Бившият президент на Съветския съюз, Михаил Горбачов, поиска от Русия и САЩ постигане на споразумение за решаващия договор за контрол на ядрените оръжия от 1987 г. Бившият президент предупреди, че един пробив може да предизвика разпадането на международното разоръжаване.

 

Договорът за ракети със среден и малък обсег (Договор INF), подписан от СССР и САЩ, забранява на двете страни да притежават ядрени балистични и конвенционални круизни ракети в диапазона между 500 и 5500 километра. Договорът, който бе парафиран от Горбачов и тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън, допринесе за края на Студената война и остава решаващ за стабилността в Европа.

 

Носителят на Нобеловата награда за мир през 1990 г. каза пред "Киодо Нюз", че днес "задачата за запазване на споразуменията за разоръжаване е една от най-важните".

 

"Международните договори за ядрено разоръжаване, включително Договора за INF, новият Договор за съкращаване на стратегическите оръжия, както и Договорът за неразпространение на ядреното оръжие, са част от уникална архитектура, която може да се срине, ако потъне един от нейните елементи" , "Все още имам надежда, че лидерите на нашите страни имат мъдростта да избегнат това", каза Горбачов.

 

"Аз призовавам президентите на Русия и САЩ, за справяне с проблема, лично да препотвърдят ангажиментите си по договора, като инструктират дипломати и военни да решат проблемите. Не трябва да забравяме, че преминаването към свят без ядрени оръжия е най-важното от задълженията на ядрените сили, залегнало в Договора за неразпространение на ядрените оръжия ", каза политикът.

 

Руският президент Владимир Путин заяви на своята 13-та годишна пресконференция "процесът на излизане на Вашингтон от документа вече е в ход". Лидерът каза, че Русия "няма да изостави" този документ и предупреди, че ако Вашингтон го направи, международната сигурност може да бъде застрашена.

 

Руският държавен глава припомни, че Москва изразходва 46 милиарда долара за отбрана, докато САЩ - около 700 милиарда долара за тази цел през 2018 г. Освен това, Конгресът на САЩ включи в бюджета за отбрана перо за разходите в областта на ракетите с малък и среден обсег.

Станете почитател на Класа