Москва: "САЩ разработват план Б за смяна на режима в Сирия"

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи в понеделник, че Вашингтон разработва нов план за промяна на режима в Сирия.

"САЩ са поставили в ход създаването на алтернативни власти на значителна част от територията на Сирия", обясни външният министър.

 

Лавров подчерта, че "Западът разработва план Б за промяна на режима в Сирия и Русия ще му противодейства".


Руският външен министър също така нарече създаването от САЩ на служби за сигурност на сирийската граница с Турция и Ирак " съзнателна провокация".

 

"Прозвучаха тромави опровержения, но всъщност всички тези дейности за поемане контрола над границата със Сирия продължават, дори е налице умишлена провокация", заяви канцлерът.

 

Лавров също така призова ООН да обърне внимание на последиците от нападението над сирийския град Ал Ракка от ръководената от САЩ коалиция.

"Показателно е, че въпреки западните призиви за Идлиб и Източна Гута, те не желаят да обсъдят работата на коалицията в Ракка. Ние призоваваме Съвета за сигурност на ООН да се обърне внимание на това", каза министърът.

 

Наличието на територията на Сирия на американски войски и от страни, част от международната коалиция, се смята за незаконно и противоречи на международното право. Напротив, руските, иранските и други сирийски съюзнически сили са законно в Сирия, по покана на държавната власт, призната от ООН.

Станете почитател на Класа