Ако имате това човешко качество ще бъдете богат (научно доказано)

Група от учени в Университета Темпъл във Филаделфия (САЩ), твърдят, че са открили ключа към финансовия успех, или това, което кара някои хора да печелят повече пари, отколкото други, според статия, публикувана в списание Frontiers in Psychology.

 

Изследователите, начело с Уилям Хамптън, създали автоматичен алгоритъм, способен да предсказва бъдещото ниво на заплата на всеки човек, чрез проследяване на годишния доход на 2,564 участници, като се вземат предвид редица променливи като възраст, пол, цвят на кожата, местожителство, образователно ниво и професия.

 

Според новото проучване, ключът към финансовия успех може да се крие в способността за самоконтрол, когато става въпрос за отлагане на непосредствената полза.

 

За да направят това, изследователите провели финансов експеримент с доброволци между 25 и 65 години, който се състои от две възможности: да получат 500 виртуални долара веднага или да изчакат и да получат два пъти повече след известно време. Участниците в експеримента, междувременно попълвали подробен въпросник за годишните си заплати, цифра, която варира между $ 10 000 и $ 235 000.

 

Получените данни били обработени на база на алгоритъма, за да се открият кои фактори имат най-голямо влияние върху личния икономически успех. Според резултатите, най-решаващият параметър е професията, следвана от нивото на обучение и от мястото на пребиваване. Прави впечатление, че трите фактора зависят до голяма степен не от самия човек, а от мястото или обстоятелствата на раждане, тъй като в зависимост от това дали е роден в повече или по-малко богата среда, семейството ще има повече или по-малко покупателна способност, което значително обуславя училището или университета, в които ще учи.

 

Четвъртият най-важен параметър по отношение на нивото заплата, се оказва именно способността на всеки да отложи незабавното удоволствие за постигане на стратегическите цели на бъдещата полза. Този фактор се оказва, според учените, по-решителен от други, като пол или цвят на кожата.

 

"Ако искате детето ви да се превърне във възрастен с добра заплата, възпитайте у него способността да търпи и да чака, за да получи в крайна сметка, това, което той иска да постигне", каза Хемптън. "Ние все още не знаем точно как работи. Може би невъзможността да се отложи наградата се дължи на ниска интелигентност или някои когнитивни функции, които пречат на човек да вижда себе си в бъдещето", добави американският професор. Той казва, че е налице "пряка и очевидна връзка" между резултатите от теста и равнището на доходите на дадено лице.

Станете почитател на Класа