Световен икономически колапс? Непредвидените последици от търговската война на Тръмп

Намаляването на търговския дефицит е една от основните цели на Доналд Тръмп, откакто стана президент и търговската война с Китай, е един от най-важните му инструменти. Въпреки това, според анализ на Bloomberg, резултатът няма да бъде както се очаква.

 

Въпреки че митата, наложени от Белия дом, се увеличават, дефицитът на САЩ с Китай и Европейския съюз също нараства и досега тази година се е увеличил със 7% в стоки и услуги, което е равно на 22 000 милиона долара повече, в сравнение със същия период на 2017 г.

 

Този дисбаланс на търговията, който Тръмп се опитва да пребори с нарастването на данъците, се сблъсква, според анализа, с неговите вътрешни политики, като увеличаването на публичните разходи и насърчаването на националните инвестиции.

 

"Политиките на тази администрация не са проектирани да увеличат търговския дефицит, но това е техният ефект", заяви Филип Леви, икономически съветник на бившия президент Джордж Буш.

 

В същия смисъл икономистът от Syracuse University, Мери Лавли оцени, че "търговската политика има много малко пряко въздействие върху общия търговски дефицит в дългосрочен план". Ето защо новото Споразумение за свободна търговия със Северна Америка (NAFTA), което вече е подписано с Мексико и се преговаря с Канада, ще има много малко влияние за намаляване на дефицита.

 

Друг сценарий, който Лавли разглежда, е какво ще се случи, ако политиките на Тръмп също засегнат доверието в бизнеса. "Ще видим намаляване на търговския дефицит на САЩ, но, разбира се, с вредни последици върху икономическата активност и заетостта", казва тя.

 

Робърт Купман, главен икономист в Световната търговска организация (СТО), предупреждава за началото на спад на световните борси, който засяга, наред с други елементи, производството на автомобили и износа. Нова загриженост за СТО, цитирана от Блумбърг, е намаляването на преките чуждестранни инвестиции и дългосрочното им търговско въздействие.

 

Но има и още. Според Купман ще дойдат значителни щети от плана на правителството на Тръмп да приложи нови мита за продукти от Китай за 200 милиарда долара и заплахите да фиксират данъци върху автомобилите и резервните части от чужбина. Това са решения, чието въздействие върху глобалната икономика ще се усети едва през първото тримесечие на следващата година.

Станете почитател на Класа