Руското посолство се подиграва с "доказателствата" по случая "Скрипал"

Много хора ще си спомнят скандалната реч на тогава държавния секретар Колин Пауъл, по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН през 2003 г. Пред членовете на Съвета и обективите на камерите, американският дипломат показа една епруветка с бял прах, като доказателство за предполагаемото наличие на химическо оръжие в Ирак, с което да оправдае последвалото нахлуване в страната.

 

Съветът за сигурност не одобри военната операция срещу Ирак, а Вашингтон реши да се противопостави на Хартата на ООН. По-късно твърденията на САЩ се оказаха фалшиви и самият Пауъл призна, че речта му се основавала на "ненадеждни източници".

 

Сега руското посолство във Великобритания сравни тези снимки от 2003 с фотографията, публикувано наскоро от Скотланд Ярд, на шишенцето съдържащо веществото, отровило Чарлз Роули и Даун Стърджис в Амсбъри, същото, което се твърди, че е използвано в случая Скрипал.

 

В профила си в Twitter, дипломатите са публикували двете снимки: на доказателството на Пауъл с позорната епруветка и на шишенцето от парфюм, представено от полицията във Великобритания, под които са написали: "Добрият стар стил от 2003 г." Публикацията изяснява "надеждността" на доказателствата, представени от британските органи.

Станете почитател на Класа