Могат ли военните командири да оспорят заповед на Тръмп?

Експлозивна колонка на анонимен служител на Доналд Тръмп, публикувана в The New York Times, както и откровенията на нова книга от журналиста Боб Удуърд, повдигнаха въпроса дали военните командири на САЩ имат достатъчно правомощия, за да оспорят директна заповед на президента и при какви обстоятелства.

 

Публикациите, описващи Тръмп като непостоянен и импулсивен по въпросите на националната сигурност, внушават, че някои от най-добрите му съветници вярват, че той не е подходящ да служи като най-могъщият човек в света, и се налага често да променят и смекчават драстични заповеди на президента, като например искането му за убийство на сирийския президент Башар ал Асад.

 

Според една статия на CNN, единствените основания за оспорване на директна заповед на президента е, че е незаконна, неморална или неетична.

Говорейки публично по темата през ноември миналата година, генерал Джон Хитън, топ ядрен командир на САЩ, каза, че ще отхвърли "незаконна" заповед на Тръмп за ядрена атака.

 

Хитън обясни, че дава съвети на президента и ако той му нареди да направи нещо, което е незаконно, ще му го каже. "И ние ще намерим опция в комбинация от капацитета възможности да отговорим на всяка ситуация и така работи това" обясни той генералът.

 

Също през ноември 2017 г. беше проведено изслушване на Комитета по външни отношения на Сената, относно правото на президента да използва ядрено оръжие - първото такова изслушване в Конгреса от повече от 40 години.

 

По време на това събитие, бившия шеф на американското стратегическо командване, генералът от резерва Робърт Кехлер, обясни, че в рамките на системата има пластове от защити, предназначени да гарантират, че всяка заповед е законна и съответно подходяща.

 

Той каза "само президентът на САЩ може да заповяда използването на американските ядрени оръжия", но подчерта, че армията не сляпо следва президентските заповеди, а използването на такива оръжия трябва да бъде и законно.

 

Джон Кърби, военен анализатор в CNN, казва, че военните адвокати и юристите са активни участници в процеса на вземане на решения на почти всяко ниво - от тактическо до стратегическо.

 

„Тези специалисти помагат да се гарантира, че длъжностните лица и униформени командири разбират и напълно спазват принципите на военните закони и на диктата на законодателството на Конгреса", преди да вземат всяко окончателно решение относно използването на въоръжена сила, в защита на нацията, особено по време на планирането на бойните действия", заяви анализаторът.

Станете почитател на Класа