Краят на тероризма: Защо е важна срещата на върха в Иран

Руският президент Владимир Путин пристигна в Иран, за да присъства на среща на лидерите на страните-гаранти в процеса Астана, насочена към решаването на сирийския конфликт.

 

Срещата се очаква да се фокусира върху ситуацията в сирийската провинция Идлиб, която е причина за напрежението през последните дни, като експерти предупреждават, че намирането на общо споразумение ще изисква много "дипломатическа работа и серия от ангажименти."

 

В тази трета среща в този формат, сегашните проблеми в Сирия ще се обсъждат с начини за намиране на "дългосрочно решение и конкретни мерки" в борбата с тероризма, въпросите на хуманитарната ситуация и насърчаването на диалога, съобщи съветникът на руския президент Юрий Ушаков, който също заяви, че в края на срещата тримата лидери възнамеряват да приемат съвместна декларация.

 

От друга страна, в рамките на срещата на върха, Путин ще се срещне поотделно с върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, с иранския президент Хасан Рохани, както и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

С иранските лидери ще бъде обърнато внимание на ситуацията в Сирия, на няколко аспекта на двустранното сътрудничество и на ситуацията около цялостния план за съвместно действие, след оттеглянето на Вашингтон от споразумението по ядрената програма.

 

Що се отнася до Турция, президентите ще обсъдят двустранното сътрудничество и ще проведат задълбочен разговор за ситуацията в Сирия.

Очаква се, че основната тема на срещата на върха ще е ситуацията в сирийската провинция Идлиб, която в момента се контролира от бойци на въоръжени опозиция, както и няколко терористични групи, извършващи нападения срещу позициите на сирийските войски и руските военни съоръжения.

 

Сирийското министерство на отбраната обеща миналата седмица, че провинцията "ще бъде освободена със сила или чрез двустранни споразумения". От своя страна американският президент Доналд Тръмп предупреди в понеделник сирийския лидер Башар ал-Асад срещу възможността "безмилостно да нападне" Идлиб.

 

Междувременно Русия предупреди преди седмица, че фронта ал-Нусра подготвя в демилитаризираната зона на Идлиб инсценировка, подкрепена от британското разузнаване, за да обвини Дамаск за използването на химически оръжия и да мотивира в отмъщение бомбардировки от САЩ и техните съюзници.

 

Според Ушаков въпросът за възможни провокации с химическо оръжие в Сирия също ще бъде обсъден на следващото заседание в Техеран.

 

Председателят на иранския парламент Али Лариджани изрази надежда, че лидерите на трите страни ще постигнат на срещата на върха "окончателно споразумение по събитията в Идлиб. Международната общност вече призна, че Иран и Русия са постигнали голям успех в борбата срещу тероризма, който в момента е на последни издихания на територията на Сирийската арабска република."

 

Едновременно с това експертите предупреждават, че постигането на единодушно съгласие по Идлиб няма да бъде лесно, преди всичко заради позицията на Турция по този въпрос. Всъщност турският външен министър вече обяви, че страната му се стреми да избегне офанзивата на сирийските правителствени войски в Идлиб.


Турската страна поддържа няколко въоръжени групи, които са в Идлиб, което затруднява действията на сирийската армия, имащи за цел да "елиминират и последния рубеж на въоръжената опозиция в Идлиб."


Прогнозата е лидерите на трите страни да намерят решение, което да удовлетворява всички страни, въпреки че този процес ще изисква много "дипломатическа работа и серия от ангажименти."

Станете почитател на Класа