Какво трябва да знаем за „заподозрените“ по делото „Скрипал“

Дали си струва руското ГРУ да изпраща свои агенти да ликвидират такава дребна риба като Сергей Скрипал, и то с нервно-паралитичното вещество „Новичок“, когато всеки имигрант срещу 200 долара може да ги наръга или застреля?

И друг въпрос с отминала давност: струва ли си ФСБ в лицето на двамата си агенти да заразява бившия агент Александър Литвиненко с прескъпия радиоактивен полоний-10, когато мишка като него може да бъде ликвидирана с къде-къде по прости и по-безопасни средства? И защо се крие фактът, че Литвиненко е търгувал контрабандно с полоний-10 в Европа?

Знае ли британският премиер Тереза Мей, че днес ГРУ като структура и с това име не съществува?

И така, нашумялото дело „Скрипал“ на практика е разкрито. Британските правозащитни органи и премиерът Т. Мей заявиха , че опитът да бъдат отровени бившият агент и дъщеря му на 4 март е извършен от руснаци – офицери от ГРУ.

По-рано британски СМИ озвучиха най-различни версии за случая: ту че смъртоносният газ бил разпръснат от дронове, ту че група руски „асасини“ долетяла в Британия заедно с Юлия Скрипал, а нейният багаж бил напоен с „Новичок“, ту че в Кипър британски летци прехванали отчет на диверсанти, който незнайно защо се предавал от Сирия и пр. Би трябвало британците да разпитат пресата и някои чиновници, които разпространяват тези слухове и конспиративни теории. Вместо това обаче премиерът Мей в британския парламент обвини Русия в разпространението на невярна информация…

Трябва да се обърне внимание на факта, че докладът на полицията с подробности за двамата „руски асасини“ беше обнародван в 11,15 часа, точно преди началото на традиционния ден на задаване на въпроси на премиера в парламента, когато опозицията имаше намерението да я разпъне на кръст заради Брекзит. Случайно съвпадение нали? В доклада следователите посочили имената на заподозрените „руски граждани“ – А. Петров и Р. Боширов, като подчертали, че имената са измислени и се обърнали с призив да бъдат разпознати тези мъже. Но само след час и половина Мей заяви уверено в парламента, че господата са агенти на ГРУ. Да оставим настрани факта, че структура с такова име отдавна не съществува, но как се получи така, че разузнаването на Британия само час и половина след полицейския доклад точно определи занятията на означените лица, макар че така и не разбра имената им? Ако тези хора са били известни на контраразузнаването по-рано, защо не е установено наблюдение над тях? Съдейки по отчетите на полицията, „агентите“ спокойно пътешествали из Европа и влезли в Британия със същите паспорти.

На публиката са предоставени снимки, с лошо качество, с моаре. Това също ражда въпроси за това, защо полицията през цялото време, а съдейки по отчета, „Петров“ и „Боширов“ били заподозрени минимум от 4 май, не поиска оригиналните им снимки и биометричните им данни от своето външно министерство, защото, за да получат британска виза, руските граждани преминават най-сложната процедура при подаването на документите.

Още повече въпроси възникват във връзка с хронологията на придвижванията на „асасините“ из Британия. Особено ако се наложи на хронологията на придвижванията на семейство Скрипал.

И така те кацнали на 2 март на летището Гатвик с пряк рейс от Москва, а Юлия Скрипал кацнала на Хитроу след един ден.

„Отровителите“ се движели основно на обществен транспорт. Т.е. на ГРУ не му стигнали средствата, за да позволят на агентите си да наемат кола, което ще им помогне да действат по-оперативно и да не се набиват в лицата на хората на обществени места.

Те наели стая в треторазреден хотел, където, без специални средства за защита, разливали отравящото вещество, което по чудесен начин не им подействало. Странно, но то не подействало и на камериерките , които чистели стаите, и на посетителите.

Полицията твърди, че огледът на стаята в хотела бил извършен „тайно“, без да поясни как сложният анализ, открил „присъствието на „Новичок“ в стаята, бил проведен без сложно оборудване и специалисти в защитни костюми, без да се привлече вниманието дори на персонала.

Кралската прокурорска служба на Великобритания твърди, че отравящото вещество се намирало в кутия от парфюм.

В деня на покушението – 4 март, в 11,48, килърите пристигнали на влак от Лондон до гарата в Солсбъри. Съдейки по това, че ги засякла камерата за видеонаблюдение, след десет минути те се движели в направление дома на семейство Скрипал.

Примерно в това време семейство Скрипал можели да се намират вкъщи, като преди това направили загадъчно пътуване в неизвестно направление и дори изключили GPS в колата си. Защо досега следствието не е съобщило при кого са ходили, а съдейки по всичко, те пътували някъде на север – или в Портън Даун, или в Еймсбъри, където след четири месеца се отровиха Дон Старджес и Чарли Роули, и главното – защо толкова тайно?

От отчета на полицията научаваме какво са правили „Петров“ и „Боширов“ от 11,58 до 13,05. Полицията смята, че именно в това време те нанесли отравящото вещество на дворната ръчка в дома на Скрипал.

Следващият кадър показва, че „асасините“ спокойно, усмихвайки се, вървят в посока железопътната гара. Но полицията решила да не съобщава на публиката – дали вървят от юг от гарата, от центъра на града, от същия район, където след половин час ще дойдат семейство Скрипал. На кадъра точно се вижда, че двама усмихващи се младежи се насочват по моста през река Ейвън. Пицария „Зизи“, в която се отбили уж „отровените“ Скрипали, се намира буквално зад гърба им. Как „килърите“ след нанасянето на смъртоносната отрова на вратата на Скрипал се оказали в центъра на града, полицията не съобщава. Макар че е логично да проследи това по камерите.

Ясно е, че повечето от тези въпроси ще останат без отговор от страната на следствието.

Затова през следващите дни ще видим нови искания за санкции и „твърдо наказание за Русия“.

Целият случай е толкова смешен, но не е смешен фактът, че британските парламентаристи по времето на дебатите вече намекнаха за война с Русия.

Депутатът Джон Удкок, изключен неотдавна от Лейбъристката партия заради обвинения в сексуални посегателства, заговори за възможно използване на пети член от Устава на НАТО, който предвижда колективни военни действия на алианса в случай на нападение на един от членовете му. Мей отговори уклончиво, но фактът, че се появяват такива идеи на гребена на раздуваната от Лондон антируска истерия е тревожен симптом.

Мария Захарова, представителят на руското външно министерство, заяви следното: „Първо, Великобритания отказва да предостави данни за „Петров“ и „Боширов“, включително и отпечатъци от пръстите им. Второ, представените снимки на „заподозрените“ са направени в едно и също време на еднакъв фон и в еднакъв ракурс. Това вероятно значи, че „служителите на ГРУ са се научили да се движат едновременно…“

„Това е, както знаете, тролинг на нивото на бога…“ – допълни тя.

 

Станете почитател на Класа