Изчезнала планета спасила Земята от изгонването й от слънчевата система

Дейвид Несворни, планетарен учен от Института в Боулдър (САЩ) стигна до заключението, че нашата слънчева система в миналото е включвала девета планета, "изгонена" от Юпитер. Това събитие позволило да се спасят останалите членове на системата, включително и Земята, според проучване, публикувано в Knowable Magazine.

 

Ученият е част от група изследователи, които се опитват да разберат как се е родила слънчевата система, защо планетите са поставени точно така и как това е станало. Експертите създали различни сценарии, използвайки сложни математически и компютърни модели. Тези сценарии пресъздават първите няколко стотин милиона години от нашата галактика, и благодарение на тях експертите са установили, че първоначално планетите са били разположени по-близо една до друга, отколкото са днес, и си разменяли позициите, за да се настанят на своето текущо местоположение.

 

Но след всеки етап групата от учени стигала до един и същи извод: че според наблюдаваните модели, Уран или Нептун е трябвало да бъде изхвърлен извън пределите на галактиката, поради много силно гравитационно поле на Юпитер, което не отговаря на реалността, тъй като и двете планети са сравнително близо до Слънцето и дори са били посетени от космически кораби.

 

Хипотетичен модел е разрешил този въпрос и довел до езултат много подобна на слънчевата система с наличието на допълнителна планета, намирала се между оригиналните орбити на Сатурн и Уран. Тази планета била почти толкова масивна, колкото Уран и Нептун, или около 16 пъти по-голяма от Земята.

 

Тази планета вероятно е станала жертва на орбитата на Юпитер, който я е изгонил от слънчевата система. Теорията е предложена от Несворни, който вярва че деветата планета е "пожертвана", за да спаси другите, включително и Земята, защото Юпитер е насочил всички гравитационни взаимодействия, срещу тази планета, дръзнала да се приближи до гиганта.

Станете почитател на Класа