Как САЩ несъзнателно помогнаха на Русия да създаде супероръжие

В края на септември, доклад на разузнаването на САЩ декларира, че американската противоракетна система днес няма да може да защити страната срещу Руския подводен флот, оборудван със свръхзвукови ядрени бойни глави, които се очаква да бъдат готови до 2024 г. Вашингтон изрази загриженост и обеща да включи този вид въоръжение в арсенала си по-рано от очакваното. Обаче, парадоксалното е, че именно САЩ са предизвикали появата на такива технологии в Русия.

 

През 1972 г. СССР и САЩ подписаха Договора за антибалистични ракети (ABM) с цел да ограничат броя на противо-балистичните ракетни системи. В продължение на много години това осигуряваше стратегически баланс и баланс на силите в света. Въпреки това, Вашингтон изостави споразумението през 2002 г.

 

Състезанието за въоръжение между САЩ и Русия започна "в момента, когато Вашингтон се оттегли от Договора за борба с балистичните ракети", каза тази година руският президент Владимир Путин.

 

През 2000-те години НАТО продължи напредъка си на изток към границите на Русия и САЩ започнаха да изграждат системи за отбрана в Чешката република и Полша. Междувременно в Москва бяха представени доклади за развитието на лазерни и хиперзвукови оръжия, но експертите ги възприемаха със скептицизъм.

 

През март, в годишното си послание до Държавната Дума и Съвета на Федерацията, Путин представи иновативни постижения на армията в своята страна, включително свръхзвуковите ракети.

 

Възможностите на новото оръжие изненадаха не само Запада, но и част от руската експертна общност. Неочаквано беше да видим такава военна мощ, особено в Русия, която не може да си позволи да похарчи милиарди долари както САЩ.

 

Въпреки това, всички погрешни тълкувания и предположения по темата бяха отхвърлени само една седмица след речта на президента на Русия, когато Министерството на отбраната на страната, показа серия от снимки на успешни тестове на свръхзвукова ракета въздух-земя система „Кинжал".

 

Тези ракети летят със скорост 10 пъти по-висока от звука и са в състояние да маневрират във всички участъци от траекторията си. Това им позволява да преодолеят всички съществуващи отбранителни системи и да носят конвенционални или ядрени товари на разстояние 2000 километра. Военни наблюдатели казаха през юни, че системата Кинжал може да бъде смъртоносно оръжие срещу самолетоносачите и дори да "обезсмисли най-големите бойни кораби" от далечни разстояния.

 

Владимир Путин казва, че постигнатия от страната напредък е основно през последните седем години благодарение на доста млад екип от експерти. Това не само ще гарантира сигурността на страната през следващите десетилетия, но създава нови работни места и отваря нова посока за научен прогрес. Този напредък обаче до голяма степен не би бил възможен без принудителния натиск, причинен от излизането на Съединените щати от ABM, отбелязват експертите.

Станете почитател на Класа