Китайски град с "изкуствена луна" за осветяване на улиците

Китайския град Ченгду (провинция Съчуан) е проектирал амбициозен план за стартиране на сателитно осветление до 2020 г., съобщава местният вестник Пийпълс Дейли.

 

Новината беше съобщена от Ву Ченфенг, президент на Aerospace Research Institute в Ченду, по време на Националната конференция по иновации и предприемачество, проведена на 10 октомври в града.

 

Ву обясни, че тази "изкуствена луна" ще бъде проектирана така, че да допълва истинската Луна и нейната яркост се очаква да бъде до осем пъти по-мощна. Ще може да осветява площ от 10 до 80 километра в диаметър, а диапазонът на прецизност на осветление ще може да се контролира до десетки метри, и ще замени уличното осветление.

 

След това изявление някои изразиха загриженост относно отрицателните ефекти, които проектът може да има, по-специално върху ежедневната рутина на животните. Въпреки това, директорът на Института по оптика на Харбин, КанУеймин, побърза да разсее тези съмнения, като обяснява, че изкуствената светлина ще бъде подобна на сиянието на залеза, така че, според него, няма да доведе до проблем за животните.

 

Проектът започна преди няколко години. Според вестника, идеята възникнала от "френски художник, който представял линия огледала, висящи над Земята, за да отразяват слънчевата светлина и да осветяват улиците на Париж през цялата година."


Идеята за проекта, след преминаването на поредица от технологични тестове, вече е достатъчно развита, за да позволи нейното стартиране през 2020 г.

Станете почитател на Класа