Майк Пенс призова венецуелците да протестират срещу правителството на Мадуро

Вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс изпрати послание за подкрепа на венецуелската опозиция, която протестира вчера срещу правителството на Николас Мадуро. „Ние сме с вас и ще останем с вас, докато демокрацията не бъде възстановена."


Пенс публикува видеоклип в профила си в Twitter, в който изразява "от името на президента Доналд Тръмп и американския народ подкрепата си за марша, свикан от Народното събрание, (чиито действия и актове са невалидни според Върховния съд (TSJ)), за да започнат стъпките към преходно правителство", според депутат Хуан Гуайдо, който се е самообявил за "натоварен за президент на Венецуела".

 

"Ние ще останем с вас, докато демокрацията не бъде възстановена и ще поискате раждането на свободата", пише вицепрезидентът на САЩ.

 

В клипа, от по-малко от две минути, Пенс потвърждава, че "Мадуро е диктатор без законно право на власт, той никога не е печелил президентството на свободни и честни избори".

 

Вашингтон каталогизира президентските избори на 20 май, когато президентът на Венецуела беше преизбран с 67,8% от общия брой гласове, като "нелегитимни и измамни", така че не прие резултатите от изборите.

 

Пенс потвърди, че е признал Националното събрание като "последната демократична инстанция" в южноамериканската страна и неговото "мнение за узурпацията на президентството от Мадуро", въпреки факта, че Върховният съд ратифицира "недействителността и неконституционността на актовете, произтичащи от Парламента".

 

На 23 януари, когато се навършиха 61 години от падането на диктатурата на Маркос Перес Хименез, както правителството, така и опозицията призоваха за мобилизация в Каракас и други градове на южноамериканската страна.


Венецуелският вицепрезидент, Делси Родригес, осъди посланието на американския си колега като "открит призив за преврат във Венецуела".

 

"Няма да им позволим да се намесват в делата на родината на Боливар", каза Родригес, който припомни, че ще има и мобилизация от страна на венецуелците, свикана от Чависмо, за да подкрепи мандата на Мадуро и националния суверенитет.

 

"Ние ще напуснем да пристъпим към венецуелците, които постоянно дадоха урок по демокрация на онези сектори, на които командвате," каза той.

 

Часове по-късно президентът на Венецуела обяви, че ще предаде отношенията си с Вашингтон на "пълна и абсолютна ревизия", следвайки изявленията на Пенс, които той посочи, за да насърчи дестабилизиращи действия, за да свали правителството си.

Станете почитател на Класа