Температурата на напитките увеличава риска от рак на хранопровода

Учени от Университета за медицински науки в Техеран (Иран) предоставиха нови доказателства за връзката между консумацията на топли напитки и рака на хранопровода, в проучване, публикувано в сряда. Изследователите открили, че хората, които пият напитки с температура над 60 градуса по Целзий, увеличават риска от заболяване с 90%.


За първи път изследване определя температурата на напитките, свързана с рака на хранопровода. В проучването са участвали повече от 50 000 души на възраст от 40 до 75 години, които са били анализирани за около десетилетие в персийската страна.


След проследяването били идентифицирани 317 нови случая на този вид карцином, свързани с дневната консумация на 700 милилитра чай при температура над 60 градуса, за разлика от тези, които го пиели по-студен.


„Много хора обичат да пият чай, кафе или други топли напитки, но според нашия доклад пиенето на много горещ чай може да увеличи риска от рак на хранопровода и затова е препоръчително да изчакате, докато напитките се охладят, преди да ги погълнете", увери редакторът на изданието Фархад Ислами.


В тази връзка, няколко учени предполагат, че поставянето на 10 милилитра студено мляко в горещите напитки може да помогне за предотвратяване на смъртоносна болест чрез намаляване на температурата. За Андрю Шаръкс, професор в университета в Манчестър, този навик на някои западни общества видимо се отразява в по-ниската честота на този вид рак, пише The Telegraph.


Американското раково общество заявява, че това състояние е по-често при мъжете, отколкото при жените. Освен това той посочи, че употребата на цигари, пури, тръби и тютюн за дъвчене, е друг важен рисков фактор за развитието на болестта.

Станете почитател на Класа