Хеликоптерът, който НАСА ще изпрати на Марс

Инженерите от НАСА финализират дизайна на малък хеликоптер, който ще бъде изпратен на Марс в рамките на мисията Марс 2020. Устройството ще лети в тънката атмосфера на червената планета, ще оцелява при изключително студените нощи и ще работи самостоятелно, тъй като ще се намира на милиони километри от най-близкия пилот, който ще го насочва от Земята. Инженерите обаче смятат, че са разработили дизайн, който може да се справи с тези и други предизвикателства.


"Никога досега в тънката атмосфера на Марс не е летяло тяло, по-тежко от въздуха, и ние сме развълнувани, че нашите авиационни експерти могат да допринесат за тази важна космическа мисия," каза Сюзън Гортън, член на проекта в изявление на НАСА.


Поради свойствата на марсианската атмосфера, налягането по повърхността му е еквивалентно на това, което съществува на около 33 000 метра над повърхността на Земята. Досега нито един хеликоптер на нашата планета не е достигал дори половината от тази височина.

 

В този смисъл, специалистите на НАСА потвърждават, че техният апарат ще може да достига до 4,6 метра височина благодарение на двете си ротационни перки, които ще се въртят със скорост от 2400 оборота в минута, 10 пъти по-бързо от тези на нормалния хеликоптер.

 

Друга полезна характеристика е малкият размер на апарата, който според НАСА ще бъде като топка за софтбол и ще тежи малко под два килограма.

 

От друга страна, слънчевият панел в горната му част ще презарежда батериите, които ще служат както за завъртане на перките, така и за да не се охлажда през нощта.

 

Общо са планирани пет полета до 90 секунди. Отвъд главната цел - да се създаде с хеликоптер, който да лети на Марс - устройството ще носи малка камера, за да снима изображения на повърхността и да ги предава на Земята.

Станете почитател на Класа