Изстреляха 104 орбитални спътника с размера на пощенски марки

104 малки орбитални спътника, тежащи по 5 грама, бяха успешно пуснати в космоса от сателита KickSat-2, съобщи техният дизайнер, Зак Манчестър, на своя Twitter акаунт.


Изкуственият сателит KickSat-2 беше пуснат в орбита през февруари от кораба за снабдяване Cygnus, след отделяне от Международната космическа станция. Вътре имаше общо 104 малки сателити във формата на чип 3.5 х 3.5 см (колкото голяма пощенска марка), оборудвани с радио предавател и антена.


На 19 март от Земята беше изпратен сигнал устройствата да излетят от KickSat-2, от който момент вече няколко души съобщиха, че получават сигнали от малките спътници. Манчестър също коментира, че тези, които искат да открият сигналите, трябва да го направят по-скоро, тъй като спътниците бързо се спускат и след това ще изгорят в атмосферата.


НАСА обяснява, че пускането на спътници в космоса е труден, рисков и скъп процес, особено когато имат сложна комуникационна система, която увеличава разходите и теглото на устройството.


Сред целите на изпращането на малките спътници от KickSat-2 е бъдещата възможност за внедряване на малки нискотарифни устройства за реализиране на научни мисии, изследване на Луната, орбитата на Земята и далечните ъгли на Слънчевата система.

Станете почитател на Класа