Русия: САЩ планират да поемат контрол над Венецуела, за да диктуват условия на ОПЕК

Вашингтон си е поставил за цел да поеме контрола над Венецуела, да има достъп до евтин петрол, да стане лидер на този пазар и да започне да диктува условията си на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви на секретарят на Съвета за сигурност на Русия, Николай Патрушев, в интервю за вестник "Известия".


"Стратегическата цел на Съединените щати е да се превърнат в лидер на световния износ на петрол през следващите години, да установяват правилата на играта и да диктуват условията си на ОПЕК", казва Патрушев.


За постигане на целите си, САЩ налагат срещу Русия и Иран санкции, които ограничават възможностите им за търговия с петрол, заяви официалният представител.


Според Патрушев, във Венецуела Вашингтон насърчава икономическите си интереси, използвайки техники на нелоялна конкуренция. "Целта на САЩ е очевидна: да използва евтин венецуелски петрол в своите рафинерии и да изнася дори в Европа скъпия си шистов петрол", добави секретарят.


"Защитавайки политическия и икономическия суверенитет на своята страна, легитимното ръководство на Венецуела очевидно няма намерение да допринася за плановете на САЩ," казва Патрушев, подчертавайки, че именно заради това Вашингтон се нуждае от Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент на Венецуела.

Станете почитател на Класа