Синът на бившия лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен е елиминиран при операция на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в събота, че Хамза бин Ладен, синът на бившия лидер на Ал Кайда, Осама бин Ладен, е елиминиран по време на американска антитерористична операция "в региона Афганистан / Пакистан", според Ройтерс.


"Загубата на Хамза бин Ладен не само лишава Ал Кайда от важни лидерски умения и символична връзка с баща му, но подкопава важните оперативни дейности на групата", се казва в изявлението на Белия дом.


През юли трима американски служители съобщиха, цитирани от NBC, че във Вашингтон има информация, която е потвърдила смъртта на високопоставения в Ал Кайда, Хамза бин Ладен.


Смята се, че Хамза е роден около 1989 г. в Джида, Саудитска Арабия и е издирван от ФБР за връзки с терористични групи. През януари 2017 г. Вашингтон нарече Хамза „специално определен глобален терорист" (SDGT), за „активно участие в тероризма" и представляващ „риск за националната сигурност". В резултат на това всички активи на Бин Ладен в САЩ бяха блокирани и конфискувани.


Хамза бин Ладен направи последните си публични изявления пред медийния клон на Ал Кайда през 2018 г., заплашвайки да нападне Саудитска Арабия и призова за свалянето на монархията в тази страна, но оттогава няма информация за наследника на Осама.

Станете почитател на Класа