Помпео обвинява Иран за атаката на дронове върху рафинерии в Саудитска Арабия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран, че тази събота е извършил атаки с дронове срещу две рафинерии в източна Саудитска Арабия.


Офанзивата се проведе срещу съоръжения на саудитската компания Aramco в близост до градовете Абкайк и Хурайс. Някои експерти казват, че атаките са намалили производството на петрол в страната почти наполовина.


"Техеран стои зад около 100 атаки срещу Саудитска Арабия ... В разгара на всички призиви за деескалация, Иран започна безпрецедентна атака срещу енергийните доставки в света", каза Помпео.


Преди това обаче бунтовническите сили на Хутите в Йемен бяха претендирали за авторството на атентатите и обещаха да засилят атаките си срещу Саудитска Арабия.


Бунтовниците Хути извършиха през последните месеци няколко безпилотни атаки срещу летища и петролни съоръжения на Рияд, който ръководи военната коалиция, която държи Йемен под обсада през последните години.


Помпео заяви, че иранският президент Хасан Рохани, както и неговият външен министър Мохамед Джавад Зариф "претендират, че се включват в дипломацията", докато страната му извършва такива офанзиви, според Вашингтон.


"САЩ ще работят с нашите партньори и съюзници, за да гарантират, че енергийните пазари остават добре снабдени и че Иран е отговорен за тази агресия", добави той.


Някои сенатори републиканци използваха повода, за да призоват за военни действия срещу Иран.

Станете почитател на Класа