Сноудън предупреждава за опасността от използване на WhatsApp и Telegram

Използването на WhatsApp и Telegram излага на риск неприкосновеността на съдържанието, обменяно от държавни служители и представители на правителството, предупреждава Едуард Сноудън в скорошно интервю за France Inter.

 

"Всяка от тези две програми е по-добра от SMS или некодиран телефон. Но ако сте премиер, използването на тези две системи е много рисковано. Ако някой в правителството използва WhatsApp, това е опасна грешка", каза бившият изпълнител от Американската агенция за национална сигурност (НСА) и ЦРУ.


Сноудън припомни, че WhatsApp принадлежи на Facebook, която той обвини, че премахва защитите на приложението „слой по слой": „От Facebook обещават, че няма да слушат разговорите, защото са криптирани, но се опитват да го направят по съображения за национална сигурност ".


Той също нарече WhatsApp и Telegram „програми за наблюдение" и каза, че „никога не са служили на обществената безопасност". Според него „става дума само за сила, влияние и как да променим хода на световните събития в посоката, желана от тези, които ръководят тези програми".


Именно поради тези причини, Сноудън съветва да не използваме WhatsApp и Telegram, освен ако няма алтернатива. Според него би било по-безопасно да се използват приложенията за незабавни съобщения Signal или Wire, които са достъпни безплатно.

Станете почитател на Класа