САЩ и Канада са загубили почти 30% от своите птици през последните 50 години

Американски учени разкриха, че САЩ и Канада са загубили почти 30% от популацията си от птици през последните 50 години. Тревожните данни се получават от многократно наблюдение на този вид фауна, извършвано от 1970 г. насам и отразяват важни промени в състава на екосистемите, според проучването, публикувано в списание Science.


Изчислено е, че процентът представлява намаление от 2900 милиона от общия брой на птиците, което включва някои от най-разпространените видове, които много американци виждат ежедневно. Повече от 90% от тази цифра съответства само на 12 семейства, сред които са врабчета и врани.


„Невероятна загуба, която предполага, че самата структура на екосистемата в Северна Америка се разпада", казва Питър Марра, един от авторите на изследването. За тези специалисти резултатите сочат спешната нужда да се идентифицират заплахите, за да се избегне бъдещия колапс на птици.


Според авторите унищожаването на местообитанията вероятно е основният фактор за драстичния спад на популацията. През този период над една на четири птици е изчезнала. „Поставете това в контекста на други спадове, които наблюдаваме - от насекоми до земноводни, това предполага, че има срив на екосистемата, което би трябвало да е проблем за всички", настоя Марра.


При изучаването на мигриращите птици, които могат да бъдат проследени чрез радари на метеорологичните станции, учените отбелязаха също, че загубата е видима.


"Количеството биомаса на птиците в полет над нашите глави е намаляло с приблизително 14% от 2007 г. насам", казва Адриан Докър, асоцииран изследовател.


За разлика от това, изследването подчертава, че популациите на грабливи птици са се утроили след 1970 г. Специалистите приписват това увеличение на правителствените разпоредби, които забраняват както вредния пестицид, така и лова на такива видове.


Също така броят на патиците се е увеличил с 50% през същия период, което се дължи на усилията за опазване на влажните зони в тази част на Северна Америка.

Станете почитател на Класа