Конгресмен разкри плановете на САЩ да се оттеглят от Международния договор за открито небе

Демократът конгресмен Елиът Енгел, председател на Комитета по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, изпрати писмо до съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън в понеделник, изразявайки безпокойство заради предполагаемото намерение на администрацията на Тръмп от се откаже от Договора за открито небе.


Този договор установява режим на наблюдателни полети над териториите на подписалите го държави. Договорът е подписан на 24 март 1992 г. в Хелзинки (Финландия) от представители на 23 държави-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).


"Дълбоко съм обезпокоен от докладите, че администрацията на Тръмп обмисля да се оттегли от Договора за открито небе и силно ви призовавам да не предприемете подобни безразсъдни действия", написа Енгел и посочи, че "тази стъпка ще бъде в ущърб на интересите на националната сигурност на съюзници и партньори на страната". Белият дом и Държавният департамент на САЩ не са направили официални коментари по въпроса.


Според Енгел, " Вашингтон не трябва да изоставя механизмите, които осигуряват на САЩ важен инструмент за поддържане на бдителност над Русия".

Станете почитател на Класа