Блъф ли е заплахата на Турция да изпрати войски в Либия?

Показвайки необикновена способност да привлече вниманието на всички световни сили само с едно изявление, президентът Ердоган каза, че спорното ново морско споразумение с Либия може да доведе турски войски, ако бъде поискано, по улиците на Триполи.


Първоначално споразумението, подписано между Турция и Либия за проучване на морските ресурси, изглеждаше доста просто, докато изненадващо президентът Реджеп Тайип Ердоган каза пред студентите в Анкара, че споразумението означава, че в Триполи могат да бъдат изпратени войски, ако това бъде поискано.


Тогава целият ад се отприщи.


Защото до този момент Ердоган имаше в ръцете това, което може да се нарече регионална битка. Морските граници на правителството му бяха преработени с пресечените граници на Либия в Средиземноморието, които понастоящем се претендират от Гърция и Кипър. Тази нова карта не спря турския парламент да ратифицира споразумението и коригира границите миналата седмица. Сега това поставя ЕС в неудобно положение и може да застраши плановете му за тръбопровод, който да доставя газ от източното Средиземноморие до Европа.


Точно тогава Ердоган повиши залозите. „Ако Либия направи заявка, ще изпратим достатъчен брой войски", каза той. "След подписването на споразумението за сигурност няма препятствия."


Казвайки това, турският президент ясно се нареди до подкрепяното от ООН правителство на GNA на Либия със седалище в Триполи. Официалното правителство черпи подкрепата си от САЩ, Великобритания и ЕС.


Ердоган отиде още по-далеч, обиждайки генерал Халифа Хафтар, военният силовак, който ръководи самопровъзгласената Либийска национална армия в източната част на страната, която е подкрепяна от либийския парламент.


Съюзниците на Хафтар включват регионалните съперници на Турция, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и, което е важно, Русия. Президентът каза на аудиторията си, че генерал Хафтар няма „международна идентичност".


Така с едно движение президентът Ердоган вбеси ЕС от една страна, тъй като той игнорира чувствителността на проучването за нефт в Егейско море, но в същото време подкрепи подкрепяното от ЕС правителство в Либия.


Едновременно с това той ще разгневи Москва и нейните съюзници, като осмя техния човек в полза на тълпата в ООН. Русия ще проверява дневника си, за да потвърди, че да, само преди няколко месеца те се сражаваха заедно с Турция в отвратителната сирийска бъркотия.


Иронията на Ердоган, който раздвижва нещата в региона, е, че заплахата от турските войски в Триполи се основава на морската сделка, подписана с Турция, договорена от двете страни. И докато Анкара вече я одобри, либийският парламент, подкрепящ Хафтар, няма да направи такова нещо.


От една страна, това показва колко лесно Ердоган превръща регионалното напрежение от къкрене в пълно кипене, без да се опитва твърде силно. Той също така привлича вниманието на световните сили към регионалния въпрос за проучването на нефт, който иначе не би ги интересувал.


И превръща президента Ердоган в основен играч!


Сега, когато външните министри на ЕС се събират, за да обмислят следващите стъпки, те трябва да преценят дали всичко това е блъф, докато Анкара не получи това, което иска, или тя ще напредва със своята забулена заплаха да се намеси в Либия?.


Можете да се обзаложите, че в момента и Вашингтон, и Москва посягат към телефоните си.

Станете почитател на Класа