Конгресът: „Нека (космическите) сили да са с вас“

Космическите сили на САЩ са на път да се превърнат в шести клон на военните, с любезното съдействие на Конгреса, заедно с популярното обещание на президента Доналд Тръмп, дори когато демократите се опитват да го отстранят от длъжност.

 

В 3500 страници на Закона за национално разрешение за отбрана (NDAA) за фискалната 2020 година, е включена разпоредбата, признаваща Космоса като бойна област и установяваща космическите сили като отделен клон на армията. Въпреки че това е крачка напред от сегашното Космическо командване, USSF все още ще бъдат включени във ВВС на САЩ, в споразумение, огледално на взаимоотношенията на морските пехотинци с флота.


„Конгрес - не отлагайте това повече! Веднага ще подпиша това историческо законодателство в областта на отбраната! ", туитира Тръмп в сряда.


Бюджетът на космическите сили ще започне със 72,4 милиона долара, което е малка част от $ 738 милиарда, отпуснати на Министерството на отбраната от NDAA за 2020 г. Потенциалните космически кадети обаче ще трябва да изчакат още малко, тъй като новият клон няма да започне да набира персонал, докато не завърши прехода от Космическо командване.


Предвижда се новият клон да започне с едва 200 души, и да нарасне до около 15 000 до края на фискалната 2024 година.


Хармонизираните версии на Камарата и Сената на NDAA, създават офиса на Началник на космическите операции (CSO), който ще рапортува директно на секретаря на ВВС и ще получи място в Съвместните началник щабове. Законопроектът предвижда сегашният ръководител на космическото командване на САЩ, генералът от военновъздушните сили Джон 'Джей' Реймънд, да изпълнява функциите на CSO за първата година и да помага при прехода.


Тръмп за първи път лансира идеята за „Космическите сили" в реч от март 2018 г. Концепцията се оказа толкова популярна сред неговите привърженици, че той я включи в списък на обещанията на кампанията си. Известно време изглеждаше, че Конгресът може да сложи спирачките на амбициите му, тъй като финансирането за нов отделен клон на армията просто нямаше. Тръмп се съгласи да разпореди създаването на космическото командване през февруари 2019 г. и го направи през август.

 

Все още остават много въпроси за космическите сили. В момента САЩ нямат цивилно управляван космически кораб, но военновъздушните сили са използвали нещо като по-малка версия на несъществуващата космическа совалка за извършване на класифицирани мисии в орбита.

 

Не е ясно и как USSF ще се свърже с Договора за космическо пространство от 1967 г., който забранява разполагането на оръжия в орбитата около Земята и по който САЩ са подписала страна. Това обаче няма да е първият път, когато администрацията на Тръмп едностранно ще се оттегли от международен договор, който счита, че вече не е полезен за интересите на Вашингтон.

Станете почитател на Класа