Какво липсва на полицията за контрол на безредиците в САЩ?

Насилието, обхванало Минеаполис, зове за ефективното справяне с безредиците, наблюдавано в Европа. Но не става въпрос за палки или сълзотворен газ - без доверието на хората, полицията е проблемът, а не решението.


През последните няколко дни светът гледа с ужас, как Минесота преотстъпи контрола над улиците на групи от мародерски демонстранти, протестиращи срещу смъртта на Джордж Флойд от ръцете на четирима полицаи в Минеаполис. Въпреки че периодично полицаи се появяват, за да възстановят временно контрола над кварталите, подложени на палежи и оскверняване от страна на гневни гражданин, тези специализирани звена, въпреки бронираните си доспехи, палки и сълзотворен газ, досега се оказват неспособни да удържат позицията си.


Това накара много да поставят под въпрос подхода на Минеаполис към контрола на безредиците, особено когато са в контраст със специализираната полиция за борба с безредиците, в държави като Франция, Германия и Русия.
Сравнението на европейските и американските правоприлагащи органи, когато става дума за контрол на тълпата, не е справедливо, защото сравнява ябълки с портокали. Специализираната полиция за борба с безредиците на Франция (CompagniesRépublicaines de Sécurité или CRS), Германия (Bereitschaftpolizei или BePo) и Русия (Отряд Мобильный Особого Назначения, ОМОН) са специализирани формирования във военен стил, специално организирани, оборудвани и обучени за изпълнение на функции при безредици. Прецизността и ефикасността - често пъти брутални - на тези формирования посветени безредиците, са доказвани многократно през последните години и в нито един момент никоя от тези сили не предаде съответните градове на унищожаване от демонстриращите цивилни елементи.


Това поставя въпроса - какво се е объркало в Минеаполис или в останалата част от Съединените щати, където град след град виждат улиците си, превзети от гневни тълпи, които оставят след себе си опожарени и разграбени сгради?


На първо място, в Съединените щати няма национален еквивалент на CRS, BePo или OMON. Най-близката организация, която би могла да отговаря на тях, би била Националната гвардия или активен военен компонент, но дори и на тях им липсва обучението за контрол на безредиците и опитът на специализираната европейска полиция.


Освен това културата и историята на Съединените щати, които с революция се бориха да се освободят от тиранията на окупационна военна сила, съчетани със законите на Съединените щати, основани на конституция, предоставяща на всеки американски гражданин определени граждански свободи, са анатема на концепцията за големи милитаризирани формирования на полицията, чиято единствена функция е потискане на самите свободи на словото и събирането, които са привидно гарантирани.


За да се разбере американския подход за контрол на безредиците, човек трябва да е запознат с основите на набирането и обучението на американските правоприлагащи органи. Например полицейският отдел на град Минеаполис се ръководи от Борда на стандартите и обучението на полицейските служители в Минесота (POST), който определя минималните стандарти, необходими за бъдещите кандидати за полицейски служители. Квалифицираните кандидати посещават одобрена от POST полицейска академия в Минесота за 14-16 седмици обучение, чиито многобройни курсове НЕ включват обучение за контрол на безредиците.


След това следват шест месеца под наблюдение на място и накрая, новите полицейски служители полагат клетва. Едва тогава те могат да бъдат назначени в специализирани звена, отговарящи за контрола на безредиците, известни в Минесота като Мобилни полеви сили (MFF).


Членовете на MFF в Минесота посещават 3-дневен курс за полеви операции (FFO), където според уебсайта на Министерството на вътрешната сигурност (DHS) те се обучават „за протестни действия, правни съображения, отговорности на мобилните екипи на полевите сили и методи за контрол на тълпата ", както и други, по-специализирани курсове.


За да участват в операциите, заклетите полицаи трябва също да получат специализирано обучение за използване на екипировка за безредици (подплатен костюм, шлем, палка, щит и противогаз). Други членове на MFF са специално обучени за използване на „не-смъртоносна поддръжка заедно със смъртоносно покритие" - накратко, гранатомети и гранати, гумени куршуми и, ако е необходимо - реални боеприпаси.


Накратко, град Минеаполис може да използва сили за контрол на безредиците, които са толкова ефективни, колкото служителите в Европа.


Следователно остава въпросът защо такава сила не е отприщена срещу демонстрантите, които тероризират улиците на Минеаполис, или десетките други американски градове, изправени пред бурни протести не само срещу убийството на Джордж Флойд, но и натрупване с десетилетия на расова несправедливост, истинска или възприемана, от ръцете на същите полицейски сили.


Тъй като Съединените щати не притежават специализирана професионална сила за безредици, задачата да победи (буквално в някои случаи) протестите е на самите полицейски сили, именно които бяха обвинени в несправедливостта, която предизвика вълненията.


Едно общество ще си позволи да бъде подложено на полиция, която да наложи законите, приети от гражданите за необходими за неговото функциониране. А в Минеаполис и други градове и общини в САЩ, гражданите губят доверие в полицията, а самата тъкан, която държи общността заедно, започва да се разплита.


Това е реалността на Минеаполис днес. И това е същата борба, с която се сблъскват полицейските управления и градските власти в целите Съединените щати - ако се предприемат решителни действия за потушаване на гражданското недоволство, тогава самото общество е застрашено от колапс.


Америка е изправена пред дълго, горещо лято, в което десетилетия на социална несправедливост, изострена от социално-икономическите неравенства на реакцията на правителството на пандемията от коронавирус, изправи нейните граждани в противоречие с правителството им. В много случаи основният източник на това недоволство е самата полиция. Така или иначе градът ще изгори и огънят няма да изгасне, докато или не се възстанови някакво подобие на социална справедливост или не остане камък върху камък.

Станете почитател на Класа