Най-големият радиотелескоп в света откри извънгалактичен неутрален водород

500-метровият сферичен диафрагмен радиотелескоп (FAST), който се намира в китайската провинция Гуйджоу и се счита за най-голям по рода си, е открил неутрален водород в три галактики. Това е първият път, когато неутрален водород е открит извън Млечния път, а откритието може да допринесе за по-нататъшни изследвания на тъмната материя.


Изследването, проведено от международен изследователски екип, ръководено от Чен Ченг от Южния център по астрономия на Китайската академия на науките (CASSACA), е публикувано в списанието Astronomy & Astrophysics Letters.


Екипът наблюдавал четири галактики, използвайки рецептора FAST и открил неутрална емисия на водород от три мишени само след пет минути експозиция. Чен каза, че екипът е поискал повече време за наблюдение, за да проучи по-нататък свойствата на неутралния водород.


"Чрез измервания на неутрален водород и въглероден оксид учените могат да оценят динамичната маса на галактиките при различни радиуси и могат да проучат допълнително разпределенията на барионите [тип субатомна частица] и тъмната материя", обясни Ченг.


Неутралният водороден газ представлява най-разпространеният клас бариони в галактиките, докато студеният газ, проследен от въглеродния окис, е по-концентриран в центъра на галактиката.


Динамичните маси на тези четири галактики, изчислени по наскоро наблюдаваната неутрална водородна линия, бяха 10 пъти по-високи от наблюдаваните барионни маси, което показва приноса на тъмната материя.

Станете почитател на Класа