Хенри и Меган призоваха американците да гласуват и бяха остро критикувани

Принц Хенри и съпругата му Меган Маркъл призоваха американските граждани да гласуват на президентските избори, които ще се проведат на 3 ноември. Във видеоклип на Time 100 - списък, който американското списание прави всяка година за най-влиятелните хора в света - публикуван в Националния ден за регистрация на избирателите в САЩ, херцогинята на Съсекс заяви:


"На всеки четири години ни казват едно и също: че това е най-важният избор в живота ни. Но този е. Когато гласуваме, нашите ценности се привеждат в действие и гласовете ни се чуват, вашият глас е напомняне, че сте важни, защото сте и заслужавате да бъдете чути", казва Меган в клипа, очевидно записан от дома на двойката в Калифорния.


От своя страна внукът на кралица Елизабет II, който не е американски гражданин, каза на зрителите си, че няма да може да гласува тази година и призна, че никога не е гласувал в Обединеното кралство, тъй като се очаква кралските особи да останат политически неутрални. В съобщението си той призова американците "да отхвърлят речта на омразата".


Въпреки че двойката не изрази подкрепа за конкретен кандидат, някои зрители тълкуваха коментарите им като одобрение на Джо Байдън, въпреки че източник, близък до Хенри, отрече, съобщава The Guardian. "Той не говори за конкретен кандидат или кампания. Той надгражда много неща, вместо да посочва конкретни политически точки."


Освен това посланието предизвика силен спор. Бившият мениджър на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп Кори Левандовски побърза да се подиграе с коментарите на двойката. "Те отново направиха Великобритания велика, като я напуснаха, надявам се, че ще направят същото и за нас", заяви сегашният старши съветник в кампанията на Тръмп пред Daily Mail.


От своя страна Норман Бейкър, бивш депутат от Либерал-демократите в Обединеното кралство, отбеляза, че внукът на Елизабет II не трябва да говори за американска политика: „Проблемът с Хенри е, че той не е частен гражданин, защото запазва статута си на Кралско Височество. Това, което иска да опита, е да стъпи с крак и на двете страни, да бъде кралска особа, когато това му е удобно и частен гражданин, когато не е", подчерта Бейкър.


Междувременно Бъкингамският дворец предпочете да се държи на разстояние от изявленията на принца на Англия. "Не бихме искали да коментираме. Херцогът не е активен член на кралското семейство и всеки негов коментар е в негово лично качество", съобщи говорител на Двореца. Кралски източник обаче увери, че "Хенри е преминал границата" с неговата намеса, според The Times.


От своя страна Доналд Тръмп показа презрението си към Меган Маркъл и пожела „късмет" на съпруга й. По време на пресконференция журналист го попита за намесата на херцозите на Съсекс в президентските избори и тяхното „насърчаване" да гласуват за Джо Байдън.


"Не съм неин фен", каза Тръмп за Меган и добави, че "тя вероятно е чувала това и преди. Но пожелавам на Хенри късмет, защото той ще се нуждае от него", подчерта президентът.

Станете почитател на Класа