Откриха определящ климатичен фактор за разпространението на коронавируса

Скоростта, с която капчиците слюнка се изпаряват, определена от температурата и относителната влажност на атмосферата, е ключов фактор за скоростта на разпространение на covid-19, казват авторите на изследване, публикувано във вторник в списание Physics of Fluids.


Известно е, че инфекцията се разпространява чрез капчици слюнка, която пациентът изхвърля при кашляне или кихане. За по-нататъшно проучване как вирусът на капчици се държи при различни метеорологични условия, учените създадоха компютърен модел.


„Открихме, че високите температури и ниската относителна влажност причиняват високи нива на изпарение на замърсени капчици слюнка, което значително намалява жизнеспособността на вируса", цитира изявление на един от авторите на работата от Американския институт по физика (САЩ).


Учените също са изследвали влиянието на скоростта на вятъра върху разпространението на вируса и са установили, че замърсеният облак от капчици поддържа сферичната си форма както при вятър 10 метра в секунда, така и при 15 метра в секунда. Следователно социалното дистанциране трябва да се спазва не само в посока на вятъра, но и в посока, перпендикулярна на него, заключават учените.


Що се отнася до смисъла на изследването, учените се надяват, че то ще бъде взето под внимание, за да се усъвършенстват нормите на междуличностно дистанциране в специфични климатични условия.


"Констатациите трябва да бъдат взети предвид по отношение на възможността за втора пандемична вълна през есенния и зимния сезон, когато ниските температури и високата скорост на вятъра ще увеличат оцеляването и предаването на вируса по въздуха", казват учените. .

Станете почитател на Класа