Обединената македонска диаспора иска Франция да се намеси в спора с България

 

Обединената македонска диаспора изпрати писмо до френското правителство и парламент по повод българския меморандум относно преговорите на Македония с ЕС.

В него се апелира за намеса от френска страна, „за да се не позволи една държава-членка на ЕС да презира и унижава друга държава, която се стреми към европейска интеграция”.

От ОМД заявяват, че „Франция е тясно свързана с македонската култура и е нейно задължение да отвори своите архивни фондове, в които се съдържат голям брой рецензии и вестници от 20-те години на миналия век“.

„Не е достойно за Европа да разрешава на държава-членка да говори такива лъжи за държава кандидатка“, пише още в писмото.

„Отричането на културата, езика, поезията, театъра, името и историята на една държава не трябва да се толерира. Емигранти, французи, германци, американци и други граждани от македонски произход призовават за френски арбитраж и посредничество, „за да се прекрати всяко изнудване от страна на българския политически елит”.

Ветото в процеса на присъединяване заради различни възгледи за историята не е достойно за държава-членка на ЕС, посочва в писмото си ОМД, цитирано от БГНЕС.

Станете почитател на Класа