САЩ готови да удължат договора СТАРТ с Русия, в замяна на взаимното замразяване на ядрените арсенали

Специалният пратеник на САЩ за контрол на оръжията Маршъл Билингсли заяви във вторник, че " правителството на САЩ всъщност иска да удължи новия договор СТАРТ за известен период от време, като Русия в замяна да приеме ограничаване и замразяване на ядрените си арсенали", стъпка, която Вашингтон също би направил.


Билингсли заяви също, че "има принципно споразумение" между двете страни, отбелязвайки, че всяка ядрена сделка между САЩ и Русия трябва да бъде формулирана по такъв начин, че да може да бъде разширена, за да включва Китай.


От своя страна заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков определи изявленията за споразумения, за които се предполага, че са постигнати между Москва и Вашингтон във връзка с Нов Старт, като „делириум" и коментира пред РИА Новости, че позицията на САЩ за замразяването на ядрени арсенали е известна отдавна и е "неприемлива за Русия."


"Не защото сме против замразяването, а защото трябва да се справим с проблемите на стратегическата стабилност като цяло", каза Рябков, който добави, че САЩ няма да имат споразумение за новия СТАРТ с Русия, мотивирано от техните предстоящи избори.


"Ако американците трябва да информират началниците си за нещо, за което се предполага, че са се договорили с Руската федерация преди изборите там, те няма да го получат", добави заместник-министърът.


Договорът START III или Нов START, в сила от 2011 г., предвижда взаимното наблюдение на ядрените арсенали от Вашингтон и Москва. Съгласно това споразумение страните се договарят да намалят ядрените си сили до 700 носители, 1550 ядрени бойни глави и 800 ракети-носители.


Това е единственият договор за намаляване на оръжията, който още е в сила между Русия и САЩ и изтича през февруари 2021 г.

Станете почитател на Класа