Навални срещу Путин - финалната битка започва

Навални срещу Путин - финалната битка започва
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.01.2021
  • Сподели:

Разследването на Алексей Навални не е история за двореца на Путин, а истински психологически портрет на руския президент. Дълбока, педантична работа с документи, архиви, източници

 

 

 

Двучасовият филм на Алексей Навални и неговия екип "Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп" е събрал 21 милиона гледания за по-малко от ден. Това е абсолютен рекорд сред всички разследвания на Фондацията за борба с корупцията (ФБК), но по-важното е, че това е мощен удар, който Навални нанася върху политическия имидж на Владимир Путин, коментира "Дойче Веле".

Изчислен удар на ФБК

В този филм е важно не само съдържанието, но и моментът на публикуване. Видеото в канала на Навални се появи, след като политикът беше задържан и настанен в следствения арест. И в началото на филма опозиционерът обяснява: първоначално беше планирано разследването да бъде оповестено публично след завръщането на Навални в Русия. Замислена и важна стъпка, ако не и решаваща. Алексей Навални за пореден път демонстрира, че отсега определя правилата. Изглежда, че по волята на Кремъл опозиционерът е задържан точно на границата, незабавно настанен в следствения арест, противно на всички норми на закона, но дори в затвора, той изглежда като силна страна.

Разследването на Алексей Навални не е история за двореца на Путин, а истински психологически портрет на руския президент. Дълбока, педантична работа с документи, архиви, източници - във филма няма какво да се оплаче: той прави много силно впечатление именно с житейската история на самия Владимир Путин.

Филмът беше отговор на критиците на Навални

Филмът "Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп" може да се разглежда не само като реакция на шефа на ФБК и неговите служители на отравянето на опозиционен политик. Това е отговор и на много от критиците на Навални, които от време на време питаха кога ще направи разследване за Владимир Путин. Навални традиционно отговори, че във всички разследвания на ФБК по един или друг начин те говорят за президента на Русия и сега всеки, който е задавал въпроси, най-накрая е получил отговор.

Има разследване за Путин и то съдържа невероятно количество важна информация. Разбира се, мнозина ще забележат, че се знаеше за двореца в Геленджик, но не съм съгласен: никой никога не си е представял толкова задълбочена, подробна и изчерпателна работа. И, разбира се, не може да се отхвърли уникалната способност на Навални да говори завладяващо, дори за понякога скучни финансови отчети.

Първото място в класацията на „Ютюб“ говори само за себе си: нито едно предишно разследване не е събрало толкова много мнения. Очевидно тези цифри са впечатлили и Кремъл, тъй като прессекретарят на президента Дмитрий Песков буквално казва следното: „Предупреждаваме всички граждани, особено предвид толкова голям брой гледния има: помислете, преди да прехвърлите пари на такива мошеници“. Алексей Навални отново определя дневния ред и Кремъл е принуден да отговори.

Как ще реагират властите и обществото?

Трудно е да се отгатне как властите ще реагират на филма, чиито гледания продължават да растат. Засега виждаме дребна отмъстителност, която се проявява във факта, че администрацията на Федералната служба за изтърпяване на наказанията /ФСИН/ за изпращане на имейли до затворници спря да приема писма до Навални (съпругата на Навални Юлия и журналисти разказаха за проблеми с доставката на писма до политика в следствения арест). Заслужава да се отбележи, че опозиционерът е настанен в следствения арест, известен като "Централ на Кремъл" - един вид специален затвор, пряко подчинен на FSIN.

На 2 февруари ще се проведе съдебно заседание по искане на ФСИН за промяна на условната присъда на Навални на реална, но преди това ще се състои друго събитие, което може да изиграе важна роля. Алексей Навални призова руснаците да излязат по улиците на градовете си на 23 януари, събота. Щабът на Навални в цялата страна вече започна да публикува часа и мястото на действията. Едно време, след задължането за „Кировлес“, уличните протести повлияха на освобождаването на политика. Оттогава много неща се промениха и залога достигна върха.

Алексей Навални оцеля при опита за покушение, завърна се в Русия, попадна в следствения арест и е сериозно заплашен от затвор. Той обаче демонстрира не само човешка смелост, но и качествата на истински политик, публикувайки разследване за основния си опонент - президента на Русия. Въпросът е как това ще се отрази на привържениците на Навални и просто на безразличните граждани.

 

 

 

Станете почитател на Класа