Създателят на Ethereum „изгори“ 90% от притежанието си в друга криптовалута

Създателят на Ethereum „изгори“ 90% от притежанието си в друга криптовалута
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    19.05.2021
  • Share:

Програмистът и предприемач Виталик Бутерин се отървава от всичките си притежания от криптовалутата Shiba Inu, основана през август 2020 г. и все още не особено популярна, която му беше дарена преди няколко седмици от администраторите на този нов проект.


Съоснователят на блокчейн системата Ethereum и криптовалутата Ether прехвърли 90% от това, което имаше, в несъществуваща сметка и по този начин „изгори" сумата, тоест той премахна за постоянно от обращение тази сума от криптовалутата.


Стойността на тази операция е около 6 милиарда долара. Също така това съответства на 40% от всички издадени или добити досега „шиби". Непосредственият ефект от това движение беше моменталното покачване на цените на „кучешката" криптовалута с 40%.


Миналата седмица Бутерин дари част от своите притежания на стойност поне 1 милиард долара на фонд, създаден от съоснователя на портала за видеоигри Polygon, Сандийп Найвал, който събира средства за борба с коронавируса в Индия, страната, която е най-засегнатата днес през деня за пандемията.


Бутерин придружи акта си с предупреждение „към всеки, който прави монети (или щети, или каквото и да е друго) в бъдеще: не му давайте своя продукт или не давайте сила на неговия проект без съгласието на самия младеж. Не искам да бъда даващ мощ", обяснява бизнесменът, който също отбелязва, че простото държане на притежанията на Шиба Ину „никога не е било опция" за него.


Според наличната информация създателите на Shiba Inu са изпратили на Бутерин половината от всички виртуални валути от тази „кучешка" марка, за да привлекат общественото внимание към техния проект, който предизвиква друг крипто проект - Dogecoin, който също използва изображение на ловно куче и то точно на тази японска порода: Шиба Ину.


Собствените имена на създателите на тази криптовалута са неизвестни, създателят на съответната блокчейн платформа, напълно децентрализирана, е известен с псевдонима „Ryoshi".

Станете почитател на Класа