А. Блинкен: „САЩ работят зад кулисите за прекратяване на насилието между Израел и Палестина“

А. Блинкен: „САЩ работят зад кулисите за прекратяване на насилието между Израел и Палестина“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.05.2021
  • Share:

Държавният секретар на САЩ Блинкен заяви, че администрацията на Байдън работи "зад кулисите", за да прекрати насилието в Израел и Палестина.


На фона на глобалните призиви за сдържаност, Израел и палестинската войнствена група Хамас продължиха да се обстрелват с ракети през последната седмица. 10 израелци са убити, а около 200 палестинци, включително най-малко 58 деца, са загубили живота си, според палестински източници.


Блинкен обяви в понеделник "САЩ работят денонощно по дипломатически канали, за да се опитат да сложат край на конфликта". По време на съвместен брифинг с датския външен министър в Копенхаген, Блинкен каза, че „администрацията на Байдън работи с интензивни усилия зад кулисите за възстановяване на мира в региона."


"Готови сме да окажем подкрепа, ако страните се стремят към прекратяване на огъня", добави Блинкен, призовавайки двете страни да защитят цивилните.


Нито една от страните не е изразила открито интерес към прекратяване на огъня, въпреки че Би Би Си в понеделник цитира съобщения в местните медии, че Хамас се е обърнал към израелските официални представители с предложение да прекратят военните действия, само за да бъде отхвърлено предложението. В телевизионно обръщение в неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че бомбардировъчната кампания на страната му върху Газа ще продължи с „пълна сила" и че „Израел иска да наложи на Хамас висока цена".


И въпреки призива на Блинкен за спокойствие, администрацията на Байдън продължава с огромна продажба на оръжие на Израел. Според доклад на Washington Post, който се появи часове преди речта му в Копенхаген, администрацията официално е уведомила Конгреса на 5 май - седмица преди началото на ракетната офанзива на Хамас срещу Израел - че възнамерява да продаде на Израел оръжия на стойност 735 милиона долара.
По-голямата част от пратката, съобщава Post, се състои от комплекти за съвместни директни атакуващи муниции (JDAMS). Тези комплекти се закрепват върху обикновени бомби, превръщайки ги в боеприпаси с прецизно управление.


Депутатите имат 20 дни да възразят срещу продажбата на оръжие, след като бъдат уведомени, но подкрепата за Израел е един от редките проблеми с двупартийна подкрепа във Вашингтон. Самият президент Байдън говори с Нетаняху в петък и повтори „правото на Израел да се защитава", докато републиканският сенатор Тед Круз съобщи същия ден, че скоро ще пътува до Израел, „за да прецени какво им е необходимо, за да защитят националната си сигурност". По време на администрациите на Обама, Тръмп и Байдън, САЩ дават на Израел 3,8 милиарда долара годишна военна помощ.


Лидерите на демократите и републиканците в Камарата и Сената са решителни в подкрепата си за Израел , както и Байдън, чиято кампания обеща „несломим ангажимент към сигурността на Израел".

Станете почитател на Класа