Журналистическо разследване САЩ са създали тайни сили от около 60 000 агенти по целия свят

Журналистическо разследване САЩ са създали тайни сили от около 60 000 агенти по целия свят
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.05.2021
  • Share:

През последното десетилетие Пентагонът създаде тайни сили от около 60 000 тайни агенти, разкри американското списание Newsweek в рамките на журналистическо разследване, продължило две години.


Според статия, публикувана в понеделник, става дума за обширна програма, наречена „Редукция на подписите", която включва както униформени, така и цивилни офицери, разположени в САЩ и в чужбина.


От тях повече от половината са специални части, работещи във военни зони, но също така и на места, където няма конфликти, като Северна Корея и Иран. Втората по големина група са специалисти по разузнаване. Откроява се най-новата категория - кибер воините, която се увеличава по-бързо от останалите.
Нивото на промяна на самоличността на агентите варира в зависимост от техните задачи, като най-високото ниво е запазено за войски, които трябва да преминат паспортния контрол под фалшиви имена. В такива случаи има различни методи за скриване на техните биометрични данни. Това са физически методи - например носенето на силиконови ръкавици и маски, които симулират чужди пръстови отпечатъци и външен вид – както и цифрови. По този начин САЩ биха могли да "проникнат" в биометричните бази данни на други държави, за да вмъкнат временно необходимите записи в тях.


Що се отнася до икономическия обем на програмата, журналистите уверяват, че в нея участват 130 компании и няколко десетки тайни правителствени организации, които печелят над 900 милиона долара годишно.


Докато една от целите на „Редукция на подписите" е борбата срещу тероризма, втората е конкуренцията с Русия и Китай в „сивата зона" и непрекъснатият „мирен конфликт" в отношенията на Вашингтон с тях.


Гигантската нелегална сила противоречи на различни национални и международни правни норми. „Всичко от статута на Женевските конвенции - ако войник бъде заловен от враг, действащ под фалшива самоличност - до контрола на Конгреса е проблематично", цитира Newsweek неназован пенсиониран висш служител, осведомен за програмата.

Станете почитател на Класа