„Белият дом се нуждае от срещата на върха повече от Кремъл“

„Белият дом се нуждае от срещата на върха повече от Кремъл“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.05.2021
  • Share:

Скот Ритър, бивш офицер от разузнаването на американската морска пехота
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Рейкявик, Исландия, тази седмица. САЩ се нуждаят от президентска среща на върха повече от Русия, така че шансовете за морализиране ще бъдат сведени до минимум.


САЩ и Русия обявиха, че Блинкен и Лавров ще се съберат на отделна сесия по време на министерско заседание на Арктическия съвет, насрочено за 20 май 2021 г. Докато всяка среща между лицата, отговорни за външните отношения на съответните правителства винаги заслужава да се отбележи, особено когато напрежението е на високо ниво, то истинската цел на срещата изглежда е да се стигне до възможна среща на върха между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин. Залогът на тази среща не може да бъде по-голям.


Изборът на Арктическия съвет като форум за тази важна министерска среща, макар и повлиян от календара, се движи и от факта, че Арктическият съвет е едно от малкото места, където американско-руският диалог не е обременен от горещи теми, към които са склонни отношенията между тези две нации днес. Както отбеляза първият заместник-секретар на Руския съвет за сигурност Юрий Аверянов, „Арктика е една от малкото области, в които Русия и САЩ успяват успешно да водят диалог на прилично ниво".


Причината за това е, че Арктическият съвет е предпазен от своята харта да обсъжда въпроси от военен характер и вместо това се фокусира върху практически въпроси като координация между бреговата охрана, управлението на риболова и безопасността на корабоплаването и няма политическо или дипломатическо минно поле, за което Блинкен и Лавров ще трябва да преговарят преди срещата си.


Това не означава, че е гарантирано, че срещата ще успее. Прочитът на Държавния департамент на телефонния разговор между Блинкен и Лавров, предшестващ съобщението за Рейкявик, декларира подчертаното от Блинкен „решение на президента Байдън да защити американските граждани и да действа твърдо в защита на американските интереси в отговор на действия на Русия, които вредят на нас или на нашите съюзници."


Това отразява подобна позиция, заета от президента Путин по време на речта му за Деня на победата на 9 май. Там Путин заяви „Русия последователно защитава международното право, като същевременно продължава да защитава нашите национални интереси и сигурността на нашия народ". Думите на Путин обаче трябва да се разглеждат в контекста на по-ранните му коментари, направени след думите на президента Байдън за „бездушния убиец" този март. Тогава Путин категорично заяви „Русия ще работи със САЩ, но в областите, които ни интересуват, и при условия, които смятаме, че са ни от полза и САЩ ще трябва да се съобразяват с това".


Това ново отношение от страна на Русия може да обясни разликата както в тона, така и в съдържанието на руското външно министерство при прочита на телефонния разговор на Лавров-Блинкен, в който се отбелязва, че двамата са се договорили да проведат отделна среща в кулоарите на 9-та министерска сесия на Арктическия съвет „с цел преглед на ключови въпроси от двустранните отношения и международния дневен ред".


Руснаците не споменаха повторението на Блинкен за „решителността" на Байдън да отговори на руските „действия". Това не означава, че Блинкен не е направил такова изявление, а по-скоро руснаците осъзнават необходимостта той да успокои американска вътрешнополитическа публика, като същевременно остави отворена вратата за жизнеспособен диалог с Москва, който отговаря на новата реалност, заложена от Путин.


Тонът и съдържанието, представени в телефонното обаждане на 12 май, бяха далеч от по-конфронтационната позиция, заета едва седмица преди това в ООН. Там Блинкен заяви „САЩ ще отблъскват силно, когато видят, че държави (т.е. Русия) подкопават международния ред, правят се, че не съществуват правилата, за които всички сме се съгласили, или просто ги нарушават по желание". От своя страна Лавров се подигра с идеята за международен ред, основан на правила, както е дефиниран от САЩ. Той каза „САЩ се стремят да създадат нов клуб, основан на интереси, с ясно идеологичен характер чрез идеята за Среща на върха за демокрация, която може да разпали още повече международната напрежение и задълбочаване на разделителните линии в свят, който се нуждае от обединяващ дневен ред повече от всякога."


Ако Вашингтон и Москва повторят размяната на силни бодли на срещата си в Рейкявик, това вероятно ще се превърне в една от най-кратките срещи в историята на американско-руските министерски разговори. Русия даде ясно да се разбере, че нито има време, нито склонност да се примирява с моралната позиция на САЩ. Изглежда, че САЩ може би са получили съобщението.


Извън ограничената дискусия по въпроси от общ интерес, основната цел на срещата Блинкен-Лавров изглежда е двамата държавници да подготвят сцена за евентуална среща на върха между Байдън и Путин. Докато Байдън вече е повдигнал възможността за такава среща по време на телефонно обаждане с руския си колега през април, Кремъл заяви, че Путин няма да се срещне с Байдън в близко бъдеще, като се позова на трудности при организирането на такава среща в кратък срок. Въпреки липсата на обществен ентусиазъм от руска страна относно срещата на върха, американският президент остава уверен, че такава среща ще се състои, може би веднага след срещата на Г-7 в средата на юни. Но до момента не е постигнато определено споразумение и въпросът „все още е на етап обсъждане и анализ", според говорителя на Кремъл.


Част от процеса на „обсъждане и анализ" несъмнено включва предстоящата среща Блинкен-Лавров. Изводът е, че САЩ се нуждаят от срещата на върха Байдън-Путин повече от Русия. Изглежда, че от страна на американските външни и национални участници в сигурността нараства признанието, че отношенията между САЩ и Русия са застрашени да излязат извън контрол по начини, които ще навредят на интересите както на САЩ, така и на техните съюзници. Въпреки че срещата на Блинкен-Лавров няма никак да се доближи до разрешаването на нерешените въпроси между двете нации, тя може да даде тон и очаквания за среща на върха между държавните глави.


Ако Блинкен може да проведе подобна среща, без да прибягва до използването на морализаторска риторика, която породи гнева на Русия в миналото, тогава перспективите за срещата на върха на Байдън-Путин това лято са добри. Но ако американският държавен секретар отново премине добре дефинираните дипломатически червени линии, определени от руското ръководство за тона и съдържанието на дипломатическия дискурс между двете нации, всички залози са изключени.

Станете почитател на Класа