Най-мощната приливна турбина в света ще доставя чиста енергия на 2000 британски домакинства

Най-мощната приливна турбина в света ще  доставя чиста енергия на 2000 британски домакинства
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.08.2021
  • Share:

Най-мощната приливна турбина в света, с номинална мощност 2 MW, беше пусната в експлоатация и започна да генерира енергия, свързана с електрическата мрежа на Обединеното кралство, съобщи шотландската компания Orbital Marine Power, разработила оборудването. Тя е закотвена във водите на Оркнейските острови и е свързана с подводни кабели към Европейския морски енергиен център (EMEC), разположен на този британски архипелаг.


Очаква се 680-тонното съоръжение, наречено „O2", да работи през следващите 15 години и да задоволи годишното търсене на електроенергия на около 2000 жилища в страната с „чиста и предвидима енергия", компенсирайки производството на приблизително 2200 тона CO2 годишно, уточни компанията. В допълнение, тя ще доставя енергия на наземния електролизатор на EMEC за генериране на зелен водород.


Главният изпълнителен директор на компанията, Андрю Скот, подчерта „Това е важен етап за O2 и този новаторски проект за възобновяема енергия е изпълнен безопасно и успешно. Нашата визия е, че този проект задейства използването на приливните и отливни ресурси по целия свят, за да играе роля в борбата срещу изменението на климата и в същото време да създаде нов индустриален сектор с ниски въглеродни емисии".


O2 има корпус с дължина 74 метра с две 1 MW генериращи гондоли в края на прибиращите се рамки. Нейните 10-метрови лопатки дават на турбината повече от 600 квадратни метра повърхност за улавяне на приливната енергия.


Плаващата конструкция се поддържа на място с четириточкова система за акостиране, при която всяка швартова верига има капацитет за повдигане на повече от 50 двуетажни автобуса. Машината е проектирана така, че инсталирането на турбината и всички свързани с нея части може да се извърши с евтини работни плавателни съдове, а поддръжката може да се извършва дори с полутвърди съдове, свеждайки до минимум престоя и намалявайки разходите за строителство и експлоатация.


Електричеството се прехвърля от турбината чрез динамичен кабел към морското дъно и чрез статичен кабел по морското дъно до местната електроенергийна мрежа на сушата.

Станете почитател на Класа