Ракетата Алфа на Firefly се взриви при първото изстрелване

Ракетата Алфа на Firefly се взриви при първото изстрелване
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.09.2021
  • Сподели:

Ракета, произведена от аерокосмическата фирма Firefly, показа катастрофална повреда минути след първото й изстрелване над брега на Калифорния, избухвайки в огромна огнена топка в самото начало на полета.


Предвидена да достигне орбита при първото си пътуване в четвъртък, ракетата „Алфа" вместо това срещна огнения си край високо над Тихия океан поради неуточнена аномалия, потвърди Firefly в туит. Според излъчването на изстрелването на живо, експлозията е станала около две минути и половина след излитане от космическата база Ванденберг в Калифорния.


„Алфа претърпя аномалия по време на изкачване на първия етап, която доведе до загубата й. Когато съберем повече информация, ще бъдат предоставени допълнителни подробности ", заявиха от компанията и добавиха, че стартовата площадка и всички околни зони са били разчистени преди излитане, за да се намали рискът за служителите.


Моментът на взрива е заснет на филм, като Алфа се вижда да се превърта безсилно в небето, преди да експлодира, изпращайки валящи отломки на земята, сред колона от черен и сив дим.


Проектирана да изстреля до 1000 кг полезен товар в нискоземна орбита, с височина около 95 фута, Алфа беше настроена да направи пробен полет, пренасящ в орбита няколко инструмента в четвъртък. Въпреки че първоначално този тест беше планиран за декември миналата година, главният изпълнителен директор на Firefly Том Маркушич по-рано обясни, че „проблемите с готовността на стартовата площадка са причинили закъснението".

Станете почитател на Класа