Ирландия глоби WhatsApp с 225 милиона евро за нарушаване на поверителността на данните

Ирландия глоби WhatsApp с 225 милиона евро за нарушаване на поверителността на данните
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.09.2021
  • Сподели:

Приложението за незабавни съобщения WhatsApp бе глобено с рекордните 225 милиона евро (266 милиона долара) от ирландския регулаторен орган за защита на данните, заради нарушение на разпоредбите във връзка с прозрачността на компанията с нейните потребители относно начина, по който се обработват данните споделени с други компании, принадлежащи на компанията-майка Facebook.


Глобата, наложена от ирландския комисар за защита на личните данни (DPC), приключва разследване, започнато през декември 2018 г., с цел да се провери дали комуникационната компания спазва задълженията за прозрачност, които предвиждат Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС.


Според изявлението на DPC „разследването се фокусира върху прозрачността на данните, предоставени както на потребители, така и на непотребители" относно обработката на информация, споделена между WhatsApp и други компании, които също принадлежат на Facebook.


TechCrunch изчислява, че WhatsApp е нарушил членове 5, 12, 13 и 14 от GDPR, свързани с обработката на лични данни, прозрачността на комуникацията и информацията, която трябва да бъде предоставена, когато личните данни са получени или не от заинтересованата страна.


В допълнение към рекордната глоба, DPC издаде заповед, която задължава WhatsApp да си адаптира обработката на данни към действащите разпоредби.


От своя страна WhatsApp обяви, че ще обжалва решението. „Днес не сме съгласни с решението относно прозрачността, която предоставихме на хората през 2018 г., а санкциите са напълно несъразмерни", каза говорителят на компанията.

Станете почитател на Класа