Скандал със сексуално насилие в скаутски лагер на Сорос тресе Скопие. Заев не бил чул

Скандал със сексуално насилие в скаутски лагер на Сорос тресе Скопие. Заев не бил чул
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.10.2021
  • Сподели:

Скандалът с лагера избухна миналата седмица, когато родител разкри, че непълнолетната му дъщеря е била малтретирана в скаутски лагер, където участниците били принудени , да се събличат голи, да участват в сексуални игри и дори да боядисват гениталиите с Metamorphosis и Truthometer, организации, финансирани от Фондация „Отворено общество“ или фондацията на Сорос в РС Македония, извършват цензура във Facebook с цел прикриване на информация за новини, които сочат към факта, че фондацията на Сорос и град Скопие са финансирали скандалния Първи скопски скаутски отряд.

Скандалът с лагера избухна миналата седмица, когато „Слободен печат“ съобщи показанията на родител, чиято непълнолетна дъщеря е била малтретирана по време на участие в скаутски лагер, където участниците са били принудени от инструкторите, между които двама възрастни мъже, да се събличат голи, да участват в сексуални игри и дори да боядисват гениталиите си.

Новината с подзаглавие „Град Скопие и Сорос финансират скаутски отряд, организирал сексуални дейности в лагер с гимназиални ученици“, беше публикувана на няколко портала и съдържа доказателства, че фондацията на Сорос и град Скопие са финансирали отряда. Сред тях е откъс от списък на финансирани от Сорос организации, включително Първия скопски скаутски отряд, който е получил значителна субсидия от 12 229 долара. Новината съдържа и съобщение, потвърждаващо, че град Скопие също е финансирал тяхната дейност - факт, който беше потвърден от кмета Шилегов, чийто кабинет обяви, че в бъдеще няма да сътрудничат с лагера.

От миналата година Metamorphosis и Truthometer са „партньори на Facebook” за проверка на фактите в тази най-голяма социална мрежа в РС Македония, която за огромна част от населението е основният източник на информация. С това идеологически и политически пристрастните организации, чиито ръководители са имали активно участие в „Цветната революция“ на Зоран Заев, имат възможност да цензурират новини, вредни за техните политически съюзници, пише „Република.мк“.

Скандалът засегна и Министерството на образованието, където министър Мила Царовска се опитва да въведе програма за сексуално образование, разработена в сътрудничество с крайнолеви организации като „Хера“, с които министърът работи дълго време. В края на миналата година Царовска обяви, че пилотна програма за сексуално възпитание, разработена с помощта на „Хера“, ще бъде приложена в четири училища в Скопие и Тетово. „Хера“, която също се финансира от фондацията на Сорос, отдавна си сътрудничи с Първия скаутски отряд на Скопие.

След обявяването на скандала, „Хера“ също се опита да се дистанцира от организацията, наричайки ги „ентусиасти“ и „импровизатори“, които „нямат никакви познания по темата“. Но в публикация в социалните медии от 2019 г. екипът благодари на „Хера“ за подкрепата на техните дейности в продължение на десет години - посочвайки дългосрочното сътрудничество между нея и отряда.

Фондация „Отворено общество“- РС Македония също потвърди, че подкрепя финансово работата на отряда, но все пак декларира обвиненията срещу нея като „пълна неистина и дезинформация“, тъй като те са дали пари за „предполагаема екологична дейност и неформално образование, а не за скаутски лагер за сексуално образование“. Поради тези полуотричания новината днес се изтрива масово в социалната мрежа Facebook.

„Нещата около това правителство са много по-лоши, отколкото можете да видите в портали или във Facebook, но Truthometer и сие се стараят старателно да блокират всеки факт и всяка новина срещу тяхното правителство, от което изсмукват държавни пари и безвъзмездни средства за да вярвате, че нещата стоят различно“, коментира журналистът Драган Павлович -Латас в редовната си рубрика за „Вечер“.

Днес премиерът Зоран Заев заяви, че за първи път чува от журналистите за скандала, който от дни се разнася сред обществеността и е свързан с Първия скопски скаутски отряд.

Запитан за позицията му по скаутския лагер, Заев отговори, че не е информиран и помоли журналистическият въпрос да бъде изпратен писмено.

„Какво е скаутския лагер? Не знам какво се случва в момента. Не съм информиран. Моля, изпратете писмено за какво точно става въпрос и ще дам отговор за моята лична позиция или за позицията на правителството. Наистина за първи път чувам за това“, каза Заев.

 

 

 

Станете почитател на Класа