Дисциплинарни мерки за почетния караул в сватбата на потомък на последния руски цар

Дисциплинарни мерки за почетния караул в сватбата на потомък на последния руски цар
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.10.2021
  • Сподели:

Вътрешно разследване бе започнато в Руския западен военен окръг, след участието на почетния караул в сватбата на потомъка на последната управляваща династия на Русия, съобщава агенция Regnum, позовавайки се на пресслужбата на военното поделение.


Източници от РИА Новости и ТАСС съобщиха в сряда, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е подложил на дисциплинарни мерки ръководителите на Западния военен окръг, които са взели решения за участието на охраната в сватбата.


Първата сватбена церемония на представител на къщата Романови на руска територия от повече от век се проведе на 1 октомври в Исаакиевския храм в град Санкт Петербург. Великият херцог Георги (Хорхе) Романов и неговата италианска приятелка Ребека (Виктория) Бетарини бяха оженени в присъствието на стотици гости, включително членове на около двадесет кралски къщи и представители на политическите, бизнес, духовни и културни среди в Русия.


Военните от почетния караул също участваха в събитието, които бяха заснети да стоят на стъпалата на катедралата, показвайки своите саби в шпалир.


Според пресслужбата на Западния военен окръг почетният караул присъства на церемонии за посрещане и прощаване на официални държавни, правителствени и военни делегации, както и на гарнизонни и обществени събития с участието на военните. Така фактът, че караулът е участвал в сватбата, предизвика възмущението на много хора, които се чудеха на каква основа е направено.


От своя страна представителят на ръководителя на Руския императорски дом Александър Закатов каза пред „Подьом", че участието на почетния караул е договорено с държавните, църковните и военните власти.


От Западния военен окръг все още не са коментирали официално участието на охраната в церемонията.


40-годишният Георги е син на самопровъзгласилия се наследник на руския престол, великата херцогиня Мария Романова, внучка на великия херцог Кирил Владимирович, братовчед на последния руски цар Николай II, застрелян заедно със съпругата и децата си от болшевиките в Екатеринбург през 1918 г.


Кирил Владимирович избягал във Финландия през лятото на 1917 г. и след това се преместил в Западна Европа, където родовата линия продължила. Роден в Испания, великият херцог Георгий за пръв път стъпва в Русия през 1992 г. Понастоящем живее в Москва и работи по различни благотворителни проекти.


Междувременно използването на титлата Велика херцогиня от Мария Романова - и оттам титлата на велик херцог на Георгий Романов - се поставя под въпрос от други потомци на фамилията, идващи от внука на Николай I, Николай Николаевич Романов Младши. Те твърдят, че Кирил Владимирович е бил лишен от наследствени права от Николай II. Освен това те посочват, че според закон, приет през 1797 г., жените нямат право на трона.

Станете почитател на Класа