Хънтър Байдън опитал да продаде за 55 000 долара „анализ на руския бизнесмен Дерипаска“

Хънтър Байдън опитал  да продаде за 55 000 долара „анализ на руския бизнесмен Дерипаска“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.10.2021
  • Сподели:

Когато Джо Байдън бе вицепрезидент на САЩ, синът му Хънтър се е опитал да продаде „прецизен анализ на мрежите на руски елити", включващ алуминиевия магнат Олег Дерипаска – чиито имоти в Ню Йорк и окръг Колумбия току-що бяха обискирани от ФБР.


Според имейл от 3 юни 2011 г. от Хънтър Байдън до американския алуминиев конгломерат Alcoa, той предлага „статистически анализ на политически и корпоративни рискове, елитни мрежи, свързани с Олег Дерипаска и карта на мрежите му, базирана на честотата на взаимодействие с избрани елити и държави." Исканата от него цена е "25 000 долара за първа фаза на проекта и 55 000 долара за прецизен анализ".


Офертата е направена от името на Rosemont Seneca, компанията, управлявана от Хънтър Байдън и Кристофър Хайнц, доведен син на тогавашния сенатор и бъдещ държавен секретар Джон Кери.


Дерипаска е основател на руския алуминиев гигант РУСАЛ и следователно е представлявал интерес за Alcoa.


Оригиналният имейл на Хънтър е бил адресиран до Даниел Круз, вицепрезидент по правителствените и обществените въпроси на Alcoa. В имейл от 8 юни 2011 г. от колегата на Круз, Пей Ченг, се казва, че анализът не струва 55 000 долара, но че Alcoa ще се интересува от „списъка на руските елити, свързани с ОД [Дерипаска], които иначе не биха били в радара на екипа по правителствени въпроси, включително различни ръководители на руски комитети, профсъюзни лидери или министри."


Тогава Байдън свалил исканата цена до 25 000 долара, но Alcoa е пропуснала въпроса, според имейл от 10 юни от неговия бизнес партньор Ерик Шверин. Не е ясно какво се случило с намалената оферта след това.


Твърдият диск на лаптопа Хънтър Байдън, изоставен в сервиз в Делауеър през 2019 г. - получен от New York Post и други медии - съдържа хиляди имейли, показващи, че по-малкият син на сенатора, тогавашен вицепрезидент, а сега президент Джо Байдън, е разчитал на фамилното име, за да продава съмнителни услуги на различни компании в страната и в чужбина.


Най-известното е, че Хънтър е влязъл в борда на украинска газова компания Burisma след подкрепения от САЩ преврат в Киев през 2014 г., където остава, докато баща му не кандидатства за президент през 2020 г. През 2015 г. той също поискал 2 милиона долара за размразяване на либийските активи, задържани след намесата за смяна на режима през 2011 г.


Разкритията на The Post за лаптопа през октомври 2020 г. бяха изтикани в сянка във Facebook и заключени в Twitter, като кампанията на Байдън твърдеше, че историята е „руска дезинформация и хакнати материали", макар и двете твърдения да се оказаха неверни.


Дерипаска беше санкциониран от САЩ през 2018 г. въз основа на твърдения, че е прал пари за руския президент Владимир Путин и други обвинения, за които не бяха предоставени доказателства. Във вторник имоти, принадлежащи на негови роднини в Ню Йорк и Вашингтон, бяха обискирани от ФБР.


Магнатът на РУСАЛ отрече обвиненията на САЩ. Коментирайки набезите на ФБР в акаунта си в Telegram, Дерипаска определи политическия истаблишмънт на САЩ като „зашеметяващо тъп", тъй като продължава да вярва в конспиративните теории за руската намеса в президентските избори през 2016 г. и се подигра на агентите на ФБР, че „се държат като болшевишки кучета и плячкосват изоставени имоти заради мухлясалия конфитюр или водката  в килера, ".

Станете почитател на Класа