"Мафиотските структури" на Австрия, затънала в блатото от години

"Мафиотските структури" на Австрия, затънала в блатото от години
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.10.2021
  • Share:

Никълъс Офчарек е убеден, че „политиката вероятно прави най-добрата реклама за нашия сериал в момента. В четирисерийния телевизионен сериал "Аферата Ибиса", който току-що стартира, виенският актьор играе ролята на частния детектив Юлиан Х.

 

Всичко започна с "аферата Ибиса": във вила на испанския остров бившият австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе от дясната популистка партия FPÖ посъветва предполагаема руска милиардерка да направи незаконни дарения за партии през 2017 г. Той също така я посъветва да купи дялове в австрийския Kronen Zeitung и в замяна да се радва на благосклонно отразяване от вестника.

 

Няколко скрити камери заснеха това навремето. Две години по-късно видеото стана публично достояние. Коалицията на Австрийската народна партия ÖVP на канцлера Себастиан Курц и FPÖ на Щрахе се разпадна след по-малко от две години на власт. Курц подаде оставка през 2019 г., но след това отново стана канцлер в ново правителство, съставено от ÖVP и Зелените. Но аферата в Ибиса беше началото на края на подновеното му канцлерство.

 

Защото съставената впоследствие комисия за Ибиса в парламента, която разследваше евентуалните подкупи и корупция, за първи път разкри колко дълбоко са преплетени политиката, медиите и икономиката в алпийската република, пише в свой анализ германският Handelsblatt. 

 

Последният скандал, Себастиан Курц, неговата ÖVP и рекламната афера са само последната брънка в дълга верига от оплаквания.

 

Корупцията и арогантността проникват в австрийската политика и част от икономиката

 

В началото на октомври Виенската прокуратура за корупция (WKStA) извърши обиски във Федералното канцлерство, в партийната централа на ÖVP, в Министерството на финансите и в издателството на братята Волфганг и Хелмут Фелнер. Братята Фелнер притежават между другото и безплатния масов вестник Österreich. Конфискувани са компютри, сървъри, мобилни телефони, лаптопи, компактдискове, карти с памет и твърди дискове.

 

Обвинението: министерствата са дали на вестника милиони от държавната хазна за правителствени реклами и в замяна са искали приятелски настроени репортажи и фалшифицирани проучвания в полза на Курц.

 

Започват разследвания срещу десетима заподозрени - включително Себастиан Курц. Според WKStA канцлерът е централното лице: „Всички действия се извършват предимно в негов интерес“.

 

SMS разговори разкриват колко дълбоко в австрийската политика и части от икономиката проникват лъжите, корупцията, арогантността и смесицата от подлост и сервилност. „Ако твърденията са верни, Ибиса е само малък средиземноморски остров в сравнение с всичко това“, казва виенският политолог Петер Филцмайер. А след като скандалът в Ибиса стана обществено известен, австрийският президент Александър Ван дер Белен възкликна: „Ние не сме такива, Австрия не е такава“. Е, той греши.

 

Австрия е политически изтощена - контролните правомощия на опозицията често се провалят

 

Австрия се завръща там, където Томас Бернхард, един от най-значимите австрийски писатели в международен план, виждаше страната си през 1988 г. - в скандалната пиеса „Хелденплац“: „Непоносима воня се разпространява от Хофбург (седалище на федералния президент) и от Балхаусплац (седалище на канцлера) и от парламента над цялата тази мършава и покварена страна“.

 

Дълбокото падение на виенското момче-чудо Курц, който е роден през 1986 г. в работническия квартал Майдлинг, става държавен секретар за първи път на 24-годишна възраст, външен министър на 27-годишна възраст и накрая канцлер на възраст от само 31 години, е върхът на айсберга на една известна със скандалите си република.

 

Страната е политически изтощена след повече от четири десетилетия на голяма коалиция от социалдемократи (SPÖ) и консервативната Народна партия (ÖVP). Освен това там имаше 13 години еднолично управление на SPÖ и четиригодишно управление на ÖVP, както и променящи се, нестабилни коалиции с предполагаемата свободна партия, десните интерпретатори от FPÖ, които продължиха почти 13 години.

 

И това - съчетано с мрежа от корпорации, контролирани от държавния холдинг Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG), социални партньори, ясно определени по отношение на партийната си подкрепа, както и банки, които се възприемат като близки или до ÖVP (Raiffeisenbank), или до SPÖ (Bank Austria до нейното придобиване от италианската Unicredit). Курц използва и укрепи системата на тези клубове, но не той я създаде.

 

Политическият дуопол на двете партии ÖVP и SPÖ продължава още по-доминантно във федералните провинции, където имаше квазиеднопартийно управление: четири от девет федерални провинции винаги са „принадлежали“ на ÖVP след Втората световна война, а Виена - към социалдемократите. И в другите провинции промените във властта остават изключение.

 

"Мафиотските структури" на Австрия, затънала в блатото от години

 

 

Застрахователни измами, подкупи и инструментализирани банки: Intrigantenstadl има дълга традиция

 

И така Австрия многократно беше разтърсена от скандали: през 1977 г. кръгове, близки до SPÖ, потопиха кораба Lucona, за да извършат застрахователна измама. Шестима членове на екипажа бяха убити, а резултатът са 16 оставки и присъди. През 2002 г., според няколко анкетни комисии, представители на правителството на Волфганг Шюсел (ÖVP) и на FPÖ са получили 100 милиона евро подкупи за поръчка на самолети Eurofighter.

 

Курц не е първият политически носител на надеждата, който се натъква на афери. Скандалът от 1980 г. за плащанията на подкупи по време на строежа на болницата във Виена коства поста на Ханес Андрош, определен за наследник на социалдемократа Бруно Крайски, който някога беше толкова почитан в Австрия, колкото Вили Бранд в Германия.

 

Данъкоплатците дори трябваше да платят 6 милиарда евро за скандала около Hypo Alpe Adria Bank, инструментирана от високопоставения политик от FPÖ Йорг Хайдер заради неговата мегаломания, която инвестира предимно в Балканите и привлече внимание чрез масирана фалшификация на отчетите си.

 

Скандалите и европейските критики за липсата на преоценка в Австрия доведоха до създаването на прокуратура, специализирана в икономически престъпления и корупция (WKStA), което извади на бял свят рекламната афера на Курц.

 

През 2015 г. препятствието за създаване на парламентарни анкетни комисии беше намалено: оттогава гласовете на една четвърт от депутатите са достатъчни, което дава на опозицията повече свобода на действие. Междувременно, в края на краищата главният герой от Ибиса Щрахе беше осъден на 15-месечна условна присъда за подкуп, след като беше принуден да напусне политиката.

 

Обществото на слепените оформя и икономиката и медиите

 

За актьора Офчарек причината за многото скандали е, че Австрия е „много малка страна и там са склонни да работят подобни на мафия структури. Иначе не мога да си го обясня“. Влиятелен бизнес представител говори за „общество на целувките“, в което много бързо „всички се сближават и всичко е толкова сплъстено“.

 

Издателят на списанието News Хорст Пиркър счита „висшия политически персонал на Австрия за извратен“. На фона на скандалната сделка той самокритично отблъсква правителствените реклами срещу добронамерените репортажи.

 

В този хабитат от клубове по интереси – т. нар. Freunderlwirtschaft, редица сенчести герои пораснаха. Мъже като Томас Шмид. Като най-важния служител в Министерството на финансите, наричан генерален секретар в страна, богата на изключителни титли, за него WKStA твърди, че е организирал "рекламната корупция" за кратко.

 

Понякога неприлични SMS от мобилния телефон на Шмид, които следователите са успели да възстановят, след като са били изтрити, разкриват как той е пласирал фалшиви проучвания и политически дитирамби за Курц. Публичният сектор плати 222 милиона евро за реклама миналата година, увеличавайки този разход с още 44 милиона евро на годишна база.

 

Според разследващите тази практика е налице от 2016 г. През 2017 г. тогавашният ръководител на ÖVP Райнхолд Митерленер пропада до предполагаемото дъно в изборни анкети. Младата звезда Курц поема управлението.

 

В един от 300 хил. SMS-а Шмид нарича сделката с масовия вестник Österreich от издателството на Братя Фелнер „брилянтна инвестиция”. „Фелнер е капиталист. Който плаща, поръчва музиката. Обичам това”, пише 45-годишният Шмид. Когато Курц стана външен министър, Шмид се хвали в кратко съобщение: „Увеличих бюджета на Себастиан с 35 процента.“ И: „Сега Курц може да излива пари“.

 

Най-спортният град Австрия. Австрия

 

 

Държавният холдинг ÖBAG е в средата на безславната мрежа

 

През 2017 г. Шмид се похвали, че е изпълнил план на Курц да постави държавната холдингова компания ÖBAG под контрол на ÖVP и че до голяма степен е изместил FPÖ: „Готина сделка за ÖVP. Дължиш ми нещо“.

 

Шмид ще стане шеф на ÖBAG през 2019 г. Твърди се, че той и приятелите му са съставили предварително комисията за подбор и според разследващите са разписали критериите за подбор като за себе си и така са изключили от надпреварата опитни чуждестранни мениджъри. Реакцията на Курц чрез SMS: „Ти така или иначе можеш да получиш всичко, което искаш“. А Шмид благодари сервилно: „Обичам моя канцлер“.

 

ÖBAG притежава големи дялове в петролната компания OMV, в Austrian Post, в Telekom Austria, в Casinos Austria и в други компании. Холдингът осигурява членове на надзорни съвети и по този начин е инструмент за предоставяне на постове на един или друг поддръжник. Инвестиционният портфейл днес е на стойност почти 27 млрд. евро.

 

След като възникнаха съмнения от станалите известни разговори, че Курц е могъл да повлияе на назначаването на Шмид, ръководителят на държавния холдинг подаде оставка през юни - и мълчи и до днес. След 300 хил. SMS-а.

 

Но обвързването на австрийската политика и бизнеса отива още по-далеч: руският президент Владимир Путин дойде на сватбата на бившата външна министърка Карин Кнайсл, предложена за поста от FPÖ. Днес Кнайсъл е в надзорния съвет на контролираната от държавата руска петролна компания „Роснефт“, чийто председател на надзорния съвет е Герхард Шрьодер.

 

Путин представи на Путин свързания с него самия предприемач от Инсбрук Рене Бенко, собственик на Galeria-Kaufhof и акционер на Kronen Zeitung, от Инсбрук. А освен това Курц се срещаше редовно за дискусии относно икономическата политика с Маркус Браун, шефът на Wirecard, който сега е в затвора.

 

Политиката и бизнесът са всичко друго, но не и отделни светове в Австрия. Собственикът на силно задлъжнялата група за недвижими имоти Adler Джевдет Чанер, който сега е обект на критики, се пробва в политиката, преди да започне като предприемач: като председател на младежката организация на SPÖ в родния си град Линц.

 

Президентът се извинява за лошия имидж, който вреди на демокрацията

 

След като Курц напусна поста, Ван дер Белен се извини за „този морален образ“, който е накърнил австрийската демокрация.

 

Себастиан Курц в момента е главният герой в този роман. А един от елементите му е, че Шмид и други съучастници на Курц наричат себе си „преторианци” – по аналогия на първите телохранители на римските императори.

 

И може би в романа се включва и отвръщането или предателството на Курц, който заряза последователите си само няколко часа преди „отстъпването си“, по време на което той подаде оставка и стана председател на клуба (лидер на парламентарна група): „Всички тези твърдения са насочени срещу служители на Министерството на финансите“, каза все още канцлерът. Той почти не познавал замесените хора.

 

„Лъжите са стандартен инструмент за него“, казва основателят на либералната партия Neos Матиас Щролц по адрес на Курц и заявява, че той му е казал по време на коалиционни преговори, че „може да лъже“.

 

През лятото на 2020 г. Курц говори презрително за южните партньори от ЕС като „държави, които са се разпаднали в своите системи“. Сега сякаш самият той постави истинска драма в Burgtheater и потвърди думите на великия австрийски сатирик Карл Краус, който нарече родината си „експериментална станция за световната лудост”. 

 

 

Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа