Китайското „изкуствено слънце“ постави нов световен рекорд

Китайското „изкуствено слънце“ постави нов световен рекорд
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.01.2022
  • Share:

Китайското „изкуствено слънце", както е известен ядреният реактор Tokamak Advanced Experimental Superconductor (EAST), постави нов рекорд, като поддържа температурата на плазмата близо до 70 милиона градуса по Целзий за 1056 секунди, или 17 минути и 36 секунди, през последната експеримент на 30 декември, съобщи в петък изследователят Гонг Сианзу от Института по физика на плазмата на Китайската академия на науките (ASIPP).


Гонг, който отговаря за експеримента, проведен в Хефей, каза пред агенция Синхуа, че са успели да запазят високата плазмена температура стабилна за рекордно време, „полагайки солидна научна и експериментална основа за работата на реактор за ядрен синтез".


Преди това, в края на май миналата година, китайски учени успяха да доведат температурата на плазмата EAST до 120 милиона градуса по Целзий за период от 101 секунди.


Така китайският реактор стана 8 пъти по-горещ от ядрото на Слънцето, което достига около 15 милиона градуса по Целзий. Освен това „изкуственото слънце" успя да повиши температурата до 160 милиона градуса по Целзий за 20 секунди.


Идеята зад китайския експеримент е да се пресъздаде ядрения синтез, който се случва в звездите, където атомните ядра се сблъскват и сливат заедно, за да образуват хелиеви атоми, освобождавайки големи количества енергия. За да се постигне ядрен синтез вътре в реактора, температурата на йоните, които са част от неговата плазма, трябва да надвиши 100 милиона градуса по Целзий.


Така водородната плазма може един ден да осигури практически неизчерпаем източник на енергия.

Станете почитател на Класа