Разкриха подробности за предполагаемия дезертьор от Южна в Северна Корея

Разкриха подробности за предполагаемия дезертьор от Южна в Северна Корея
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.01.2022
  • Share:

Мъж, който прекоси междукорейската граница в събота, е идентифициран като севернокореец, който се завръща у дома. Не са открити доказателства за шпионаж.


Военните на Южна Корея съобщиха, че на 1 януари човек е успял да пресече граничните огради и да си проправи път през демилитаризираната зона, преди да достигне севернокорейска територия.


Според служител на министерството на отбраната 30-годишният мъж изглеждал познат. Смята се, че той е човекът, видян на записите от наблюдение от ноември 2020 г., влизащ в Южна Корея по същия маршрут.


„На кадрите мъжът е разпознат като дезертьора, така че можем да го наречем същия човек", каза служителят пред медиите, пожелал анонимност.


След пристигането си в Южна Корея мъжът каза на служители на разузнаването в Сеул, че е бил гимнастик в Северна Корея и е демонстрирал уменията си за скачане, според новините.


Сеул е уведомил Пхенян за двата инцидента и получил потвърждение, че съобщенията са получени.


Според агенция Yonhap, докато е бил в Южна Корея, заподозреният дезертьор е работил като чистач. Няма индикации за шпионска дейност от негова страна.


Съботният инцидент се случи почти осем месеца, след като военните на Южна Корея обещаха да укрепят сигурността на своите граници, като инсталират камери за наблюдение с изкуствен интелект, за да заменят остарялото оборудване и да подобрят системата за наблюдение на района.


Въпреки тези усилия, бягството на дезертьора остава незабелязано от военните в продължение на няколко часа и дори след като е задечено, войниците не успяват да го открият, преди да пресече границата.


Към края на 2020 г. 33 752 севернокорейски дезертьори са избягали в Южна Корея. Повечето от тях са избягали през Китай, тъй като демилитаризираната зона на междукорейската граница е много опасна за преминаване поради наличие на противопехотни мини и високо ниво на сигурност.


Броят на южнокорейците, които са дезертирали на север, е значително по-малък.

Станете почитател на Класа