«Друго меню няма за вас, господа!»

«Друго меню няма за вас, господа!»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.01.2022
  • Share:

Живеем в невероятно време, господа, не мислите ли? Историята буквално се пише пред очите ни. Случилото се в края на 2021 г. обаче не е нещо, което нашите заклети „приятели и партньори“, но дори ние, русофилите, не можехме да си представим дори в най-смелите си и розови мечти.

 

"Друго меню няма за вас, господа!"

 

С последните си безпрецедентни изявления Москва постави Вашингтон в почти безнадеждна ситуация. И това дори не е изненадващо, изненадващ е фактът, че Вашингтон цинично руши всички надежди на човеството за мирен живот.

 

Известно е, че руснаците впрягат бавно, но настъпват бързо!

 

А веднъж тръгнат ли, никой не може да ги спре!

 

Но през изминалата година руските «птици» се втурнаха със скорост от 10-15 Маха.

 

„Партньорите“ изпаднаха в ступор, неспособни да усвоят случващото се.

 

Всичко започна на 18 ноември с речта на Путин по време на разширения колегиум на руското външно министерство, където руският президент възложи на ведомството на Сергей Лавров задачата да увеличи усилията на външното министерство и да изложи категоричната линия на Москва на своите заклети „партньори“.

 

Там за първи път чухме от Путин думи за спиране разширяването на НАТО на изток и за предоставянето от Запада на дългосрочни правни гаранции за сигурността на Руската федерация във връзка с това злощастно обстоятелство (и всичко това на фона на стенанията на западната преса за изтеглянето на руски войски към границите на Украйна, които всъщност се оказаха граници на Беларус).

 

Още на 7 декември (което е забележително — в деня на 80-ата годишнина от влизането на САЩ във Втората световна война, започнала за тях с трагедията в Пърл Харбър), по инициатива на американската страна, се проведе виртуална среща на високо равнище РФ-САЩ, която се превърна в логично продължение на предишната среща на върха в Женева преди шест месеца.

 

Никой не знае за какво са се договорили лидерите на двете водещи сили.

 

Най-баналното предположение е, че Русия се е съгласила да преговаря. Но три дни по-късно, на 10 декември, руското външно министерство извади списък с руските искания към Съединените щати и техните съюзници от НАТО, като публикува тезите на сайта си, след което събитията започнаха да се развиват с наистина калейдоскопична скорост.

 

Буквално пет дни след това, на 15 декември, специалният пратеник на Вашингтон, помощник-държавният секретар за Европа и Евразия, Карън Донфрид, пристига в Москва транзитно през Киев. Основната цел на посещението й бе да вземе писмените предложения на Москва за преодоляване на настъпилата криза. За целта през първата половина на деня тя се срещна със заместника на Лавров Сергей Рябков, а през втората проведе двучасови преговори със заместник-главата на президентската администрация Дмитрий Козак, който отговаря за украинското направление в Кремъл. След това специалният пратеник на Вашингтон замина за Брюксел без коментар. Обърнете внимание на маршрута й — Киев-Москва-Брюксел.

 

В Киев тя проведе разговори с украинския външен министър Дмитро Кулеба, където за пореден път потвърди ангажимента на САЩ към принципа „няма решения за Украйна без Украйна“. Как Вашингтон следва този принцип, видяхме още на следващия ден в Москва. Но най-изненадващото ни очакваше по-нататък — след 10 дни, според инструкциите, получени от Вашингтон, Зеленски започна да се преобува буквално във въздуха.

 

Вашингтон също беше изненадан, когато по-малко от два дни след заминаването на Карън Донфрид от Москва, руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков свика специален брифинг за руски и чуждестранни журналисти, където даде гласност на предадените документи.

 

За целта раздаде на журналистите проектите за споразумения със САЩ и НАТО, отпечатани на руски и английски език — за преодоляване на възникналата криза между страните.

 

Вашингтон не очакваше такъв обрат на събитията.

 

«Пф, колко грозно!», тъкмо да реагира на горното Западът, когато Сергей Лавров го охлади с думите, които прозвучаха приблизително така:

 

„Свиквайте, господа, правилата се променят! Няма да можете повече да си правите гаргара на устата и да ни баламосвате с устните си обещания.»

Русия изведе преговорите в публичното пространство, като поиска да избегне бъдещо неспазване на постигнатите споразумения и евентуално изопачаване на фактите, както Западът прави многократно.

 

Европейските съратници на САЩ вече разбраха, че правилата се променят, когато руското външно министерство публикува частната кореспонденция между Сергей Лавров и неговите немски и френски колеги Хайко Маас и Жан-Ив Льо Дриан.

 

Това „нагло“ поведение на Москва бе предизвикано от изкривяването от страна на европейските преговарящи на позицията на Русия в Нормандския формат и нейната роля в регулирането на вътрешния украински конфликт.

 

В кореспонденцията европейските «партньори» се съгласяват с Москва, но публично заявиха точно обратното.

Повече подобни нагли лицемерия Русия няма да търпи!

 

 

 

 

 

Ако това беше пълна изненада за американските и европейски партньори на Русия, то това е само техен проблем.

 

Ненапразно ви припомних речта на Путин по време на разширения колегиум на руското външно министерство, където той призова дипломатите да активизират усилията си за разрешаване на съществуващата криза между Руската федерация и Запада.

 

А накрая се стигна до съвсем нетипичната за Сергей Рябков реакция към Запада, когото руският дипломат заяви:
«Друго меню няма за вас, господа!»

 

А Путин добави категорично:
«Не ние, вие трябва да ни дадете гаранции! Незабавно!»

 

Русия говори от позиция на силата!

Дочаках го този момент, слава на всички земни и вселенски богове!

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа